Asylsökare förstörde fastighet – Migrationsverket slipper betala

publicerad 10 april 2020

Efter att en migrant avsiktligen orsakat omfattande vattenskador genom att täppa till avloppsrör med en kudde och sedan vridit på kranen i en fastighet krävde Trygg-Hansa 600 000 kronor i ersättning av Migrationsverket. Tingsrätten menar dock att Migrationsverket inte kan hållas ansvariga för migranternas agerande.

Det var redan i juli 2019 som Trygg-Hansa lämnade in sin stämningsansökan mot Migrationsverket efter att en av lägenheterna som hyrdes ut till asylsökande via Migrationsverket fått allvarliga vattenskador, skriver Dagens Juridik.

Eftersom migranterna uppsåtligen skadat lägenheten krävde försäkringsbolaget ersättning från Migrationsverket och menade att det är dessa som ska hållas ansvariga.
Migrationsverket ansvarar för uppkomna skador oaktat om skadorna uppkommit till följd av uppsåtligt eller vårdslöst handlande. En hyresgäst svarar för samtliga kontraktsförpliktelser gentemot hyresvärden även när hyresvärden upplåtit rätten att begagna lägenheten till annan”, uppger försäkringsbolaget och hänvisar till hyresavtalet.

Migrationsverket har medgett skadans omfattning och hur den uppkom genom skadegörelse, men har hela tiden hävdat att man inte är skyldiga att betala eftersom de migranterna inte är att…


 


Liknande artiklar: