MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 24 februari 2024

lördag 24 februari 2024

Asylsökare förstörde fastighet – Migrationsverket slipper betala

publicerad 10 april 2020
- av Per Nordin
Utvisning

Efter att en migrant avsiktligen orsakat omfattande vattenskador genom att täppa till avloppsrör med en kudde och sedan vridit på kranen i en fastighet krävde Trygg-Hansa 600 000 kronor i ersättning av Migrationsverket. Tingsrätten menar dock att Migrationsverket inte kan hållas ansvariga för migranternas agerande.

Det var redan i juli 2019 som Trygg-Hansa lämnade in sin stämningsansökan mot Migrationsverket efter att en av lägenheterna som hyrdes ut till asylsökande via Migrationsverket fått allvarliga vattenskador, skriver Dagens Juridik.

Eftersom migranterna uppsåtligen skadat lägenheten krävde försäkringsbolaget ersättning från Migrationsverket och menade att det är dessa som ska hållas ansvariga.

Migrationsverket ansvarar för uppkomna skador oaktat om skadorna uppkommit till följd av uppsåtligt eller vårdslöst handlande. En hyresgäst svarar för samtliga kontraktsförpliktelser gentemot hyresvärden även när hyresvärden upplåtit rätten att begagna lägenheten till annan”, uppger försäkringsbolaget och hänvisar till hyresavtalet.

Migrationsverket har medgett skadans omfattning och hur den uppkom genom skadegörelse, men har hela tiden hävdat att man inte är skyldiga att betala eftersom de migranterna inte är att betrakta som andrahandshyresgäster.

Tingsrätten går helt på Migrationsverkets linje och menar att myndigheten inte kan hållas ansvarig för asylanternas vandalism.

I här aktuellt fall har en eller flera av de boende i lägenheten uppsåtligen orsakat en skada genom att täppa för ett avloppsrör till vasken i köket med en kudde och vrida på vattenkranen. Skadegörelsen framstår enligt tingsrättens mening som högst oberäknelig. Det är inte visat att skadan på något vis kan härledas till oaktsamt agerande från Migrationsverket. Mot denna bakgrund har Trygg-Hansa inte rätt till skadestånd på denna grund”, framgår det av domen.

Trygg-Hansa har också krävt att Migrationsverket ska betala skadestånd eftersom man inte har velat lämna ut information om exakt vilka asylsökande som orsakat skadorna. Även detta nekas man av Tingsrätten. Försäkringsbolaget har möjlighet att överklaga domen fram till den 22 april.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend