MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 1 mars 2024

fredag 1 mars 2024

Allvarliga vaccinskador och dödsfall inrapporterade i Sverige

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 13 januari 2021
- av Markus Andersson
Arkivbild till höger på en kvinna som drabbats av akut ansiktsförlamning i ett annat sammanhang.

Enligt Läkemedelsverket har sammanlagt 96 skador som misstänks vara orsakade av coronavaccinet redan rapporterats in, varav omkring hälften bedöms som mycket allvarliga. Dessutom har ytterligare en svensk åldring dött kort efter att denne vaccinerat sig.

Bland de misstänkta vaccinskador som Läkemedelsverket nu ska utreda nämns bland annat akut ansiktsförlamning, feber och frossa och kraftig huvudvärk – men också anafylaxi, en allvarlig allergisk reaktion som kan leda till döden.

Enligt Läkemedelsverkets enhetschef Veronica Arthurson är både anafylaxi och akut ansiktsförlamning biverkningar som är kända sedan tidigare, skriver TT.

24 misstänkta vaccinskador som inte har varit kända tidigare eller noterats i studier av vaccinet har också rapporterats in.

Den åldring som dog var 97 år gammal och chefsläkaren Robert Sarkadi Kristiansson säger att han inte ser något ”extraordinärt i fallet”, eftersom den avlidne ska ha haft flera sjukdomar sedan tidigare.

Totalt har fem dödsfall kopplade till coronavaccinet hittills rapporterats in i Sverige, men eftersom samtliga avlidna varit gamla och haft någon annan sjukdom så menar Läkemedelsverket att det inte är sannolikt att vaccinet varit själva dödsorsaken. Man hävdar dock att man ändå kommer att utreda dem för att ”gå till botten med vad som orsakat dödsfallen”.

Hittills har omkring 80 000 svenskar tagit coronavaccinet från Pfizer/Biontech. Redan i veckan förväntas även leveranser av ett stort antal doser av Modernas coronavaccin anlända och distribueras ut till vårdgivare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend