Åklagare: Psykisk ohälsa bakom knivmordet i Almedalen

Desinformationen i medierna

publicerad 7 juli 2022
- av Jan Sundstedt
Ing-Marie Wieselgren (th) blev 64 år gammal.

Under gårdagen knivmördades en 64-årig kvinna under Almedalsveckan.

Den misstänkte mördaren i Visby har pekats ut som aktiv nationalsocialist av medströmsmedia, men Nordiska motståndsrörelsen avvisar påståenden att 33-åringen någonsin skulle ha varit medlem i organisationen.

Polis och åklagare tror inte heller på något ideologiskt motiv utan menar att gärningsmannen var psykiskt sjuk och eventuellt även narkotikapåverkad.

Mordet på den 64-åriga psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan i Visby har väckt ilska och sorg, men också använts som ett slagträ i den politiska debatten.

Offret som var psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner knivhöggs vid Donners plats i Visby strax innan klockan 14 på onsdagen. Gärningsmannen sprang sedan därifrån men tacklades till marken av en förbipasserande och kunde därefter snabbt gripas av polis.

Tidigt började det spekuleras kring gärningsmannens identitet och under en presskonferens på onsdagskvällen konstaterade polisen att det i dagsläget inte finns några tecken på att dådet var politiskt motiverat – även om man arbetar med alla tänkbara hypoteser.

– Men det som har framkommit i utredningen hittills ger inga tecken på det.

Istället är polisens slutsats att gärningsmannen lider av psykisk ohälsa och att han redan under de första kontakterna med polisen ”uppvisade tydliga tecken på att inte må bra”. Mannen erkänner gärningen och är inte dömd för tidigare brottslighet.

– Det finns uppgifter om att gärningsmannen lider av psykisk ohälsa och att han begått gärningen under påverkan av narkotika, säger kammaråklagare Petra Götell under en pressträff.

– Vi bedömer att kvinnan var gärningsmannens tilltänkta mål och att det kan bero på hennes offentliga profil och långvariga engagemang inom psykiatrin i Sverige… Han har lämnat en förklaring till sitt handlande. Han har berättat varför han har gjort som han har gjort. Det är riktat mot psykiatrin, fortsätter hon och tillägger att man inte sett några kopplingar till nationalsocialistisk aktivism.

Kvällstidningar, aktivister på sociala medier och vänsterextrema Expo började dock snabbt sprida uppgifter om att gärningsmannen har en bakgrund som aktiv inom Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) och att han varit det under ”flera år”. Han ska bland annat ha deltagit på demonstrationer och skrivit insändare för organisationens tidning Nordfront.

Nyheten har även blivit uppmärksammad internationellt där bland annat The Guardian och tyska n-tv lägger stort fokus på mördarens politiska kopplingar.

Vänsteraktivisten och författarinnan Alexandra Pascalidou kallar händelsen för en ”terrorattack i den demokratiska dialogens centrum” och menar att hon och många andra i åratal varit rädda för ”rasister och nazister” i Almedalen.

Pascalidous inlägg ”gillas” av bland andra Sveriges miljö- och klimatminister Annika Strandhäll, den massmedialt flitigt anlitade prästen Helle Klein och av Judiska Ungdomsförbundet.

Trots att polisen inte misstänker några politiska motiv har denna vinkling för närvarande kommit att bli dominerande i offentligheten. I vänsterextrema och vänsterliberala medier görs det stor sak av att den misstänkte gärningsmannen varit ”aktiv” och ”kan kopplas” till nationalsocialistiska Nordiska Motståndsrörelsen.

I ett pressmeddelande avfärdar Nordiska motståndsrörelsen också att den utpekade gärningsmannen någonsin varit medlem i organisationen – inte ens en så kallad “stödmedlem” som flera medier har påstått. Personen har dock skrivit tre insändarartiklar och har listats som gästskribent på Nordfront – men tycks inte ha skrivit någonting sedan 2015.

Nordiska Motståndsrörelsen demonstrerar i Stockholm. Foto: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0

Vi vet ännu inte någon säker identitet, men enligt vissa uppgifter som sprids om vem det skulle kunna vara så har den personen aldrig någonsin varit medlem eller ens stödmedlem i Nordiska motståndsrörelsen. Personen som påstått misstänks har skrivit tre insändarartiklar på nyhetssidan Nordfront för många år sen, insändare som var av allmän geopolitisk karaktär och utan koppling till organisationen. Den påstått misstänkte ska även ha deltagit på två demonstrationer som arrangerats av Nordiska motståndsrörelsen, men som varit helt och hållet öppna för allmänheten och med flertalet utomstående som deltagare”, skriver man i en kommentar.

Man menar också att många av de uppgifter som florerar om gärningsmannens kopplingar till NMR är falska ”med det förmodade syftet att försöka få kopplingen till Nordiska motståndsrörelsen att framstå som starkare”.

Varken Nordiska motståndsrörelsen eller Nordfront har haft någon som helst kontakt med den påstått misstänkte mannen på många år och således ingen vetskap om dennes förehavanden eller liv idag. Det är alltså fullt möjligt att han idag har andra politiska sympatier eller är aktiv i något annat politiskt parti.”, tillägger man.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!