Krav på varningstexter för surfplattor

Publicerad 17 november 2014, uppdaterad kl. 20:05
Foto: Wayan Vota/CC BY-NC-SA 2.0
Var fjärde svenskt barn använder dagligen en surfplatta. Foto: Wayan Vota/CC BY-NC-SA 2.0

Var fjärde svenskt barn i åldrarna 2-3 använder en surfplatta dagligen. Detta menar Strålskyddsstiftelsen kan vara farligt för barnens hälsa och vill därför se varningstexter på surfplattorna.

Strålskyddsstiftelsen menar att den strålning som exempelvis Apples iPad ger i från sig när den är uppkopplad till internet överskrider de nivåer, 0,05W/kg som forskare från Wiens universitet upptäckt kan skada DNA:et på cellnivå.

Annons:


– Det är ett allvarligt svek mot barnen och deras föräldrar att utelämna information om kända vetenskapligt visade hälsorisker, säger Mona Nilsson, ordförande för Strålskyddsstiftelsen, i ett pressmeddelande.

– Det är dags att betrakta mobiltelefoner och surfplattor på samma sätt som tobak, det vill säga att det behövs varningstexter, informationskampanjer och förbud för marknadsföring och försäljning riktad till de yngre åldrarna.

Strålskyddsstiftelsen efterlyser breda statliga informationssatsningar om hälsoriskerna och skärpt lagstiftning kring surfplattors strålning. Bland annat ett förbud för marknadsföring och reklam för surfplattor och mobiler riktade till barn under 12 år.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • Nokiachef avslöjar: Mobilstrålning förstörde min hälsa

  20 oktober, 2014 By admin

  Nokias tidigare tekniske direktör, Matti Niemelä, var involverad i utvecklingen av världens första mobiltelefoner, men blev allvarligt sjuk av mobiltelefonernas mikrovågsstrålning. Han fick till slut diagnosen multipel skleros (MS) men kände sig ändå lättad eftersom han befarade att det kunde vara något mycket värre: hjärntumör. Den före detta Nokiachefen kan i dag endast gå med rullator och får svåra symtom så fort han exponeras för mobilstrålning. Han berättar att personalen på Nokia inte vågade ta upp strålningsriskerna av rädsla för att få sparken. -Dessa saker har tystats ner alltför länge, säger han.

  Översättning av artikel publicerad i finska dagstidningen Satakunnan kansa

  För Tammerfors-baserade Matti Niemelä, 44 år, var livet som i filmerna, då han som ung rekryterades för att arbeta för Nokia år 1997. Den begåvade unge mannen arbetade sig snabbt upp till en tätposition inom Nokia där han blev teknisk direktör. Han var bland annat inblandad i utvecklingen av världens första mobiltelefoner, minnen och WLAN (Wi-Fi).

  Under 2007 gick Niemeläs dittills spikraka karriär rakt in i en tjock tegelvägg då hans hälsa försämrades dramatiskt. I dag kan han bara röra sig med hjälp av en rullator. Niemelä vägrar att använda en rullstol.

  – Det ironiska i detta är att jag inte längre kan använda en enda av de enheter som jag själv var med och utvecklade, säger Niemelä med ett leende.

  Niemelä är en av de många olyckliga som får allvarliga symptom av mobilstrålning.

  – Jag reste runt i världen med en tidig modell av smart-phone i handen. Exponeringen för strålning var mycket stark från morgon till kväll och även på natten.

  Få människor har haft en lika hög exponering för strålning som jag , säger Niemelä.

  De första symptomen dök upp redan inom ett år efter att han började sin anställning på Nokia.

  – Jag spelade badminton och jag kunde inte längre slå bollen under en serve trots att jag hade spelat badminton en längre tid.

  Först vågade Niemelä inte gå till doktorn, främst på grund av rädslan för att det skulle vara en hjärntumör. Men symptomen förvärrades för varje år.

  – Jag kunde inte gå runt medan jag pratade i mobiltelefonen, eftersom det orsakade koordinationsproblem. Ju mer intensiv exponering, desto mer blev även mitt tal sluddrigt.

  – Även mitt öra kändes varmt när jag pratade i telefon under en längre tid. Jag kämpade på trots symtomen och fortsatte att använda telefonen ända tills jag inte längre kunde känna min egen hud. Då var jag tvungen att gå till doktorn, förklarar Niemelä.

  År 2001 avslöjade MR-bilder och prover från cerebrospinalvätskan den brutala sanningen: multipel skleros, MS.

  – Jag kände ändå lättad, eftersom man kan klara av MS. Men inte hjärncancer.

  Enligt Niemelä är hans läkare inte villiga att ta ställning till om strålning från mobiltelefoner orsakat MS. Preliminära resultat visar emellertid att strålning ökar risken för multipel skleros.

  – Jag är en lekman, inte en doktor. MS orsakas av ett antal faktorer, inte bara mobiltelefonens strålning. Emellertid förvärrar strålningen mina MS-symtom.

  Dessutom kan symtomen på sjukdomen lätt förväxlas med de symptom som kopplas till mobiltelefonstrålning, förklarar Niemelä. Under intervjun börjar Niemelä sluddra betänkligt.

  En skylt i korridoren ber dig att stänga av mobiltelefonen. Även en liten strålningsexponering är för mycket för honom i dag.

  – Jag kan inte längre gå på bio eller vistas i allmänna utrymmen med massor av strålning. Jag har inte varit någonstans på länge, säger Niemelä, som redan i fyrtioårsåldern, måste acceptera att de fyra väggarna i hans hem nu är ett fängelse.

  Han har förutom sin hälsa och sin karriär även förlorat äktenskapet. Han kan inte skylla på någon annan.

  – Jag är inte bitter, det var mitt eget val att arbeta för Nokia.

  Han vill inte skrämma alltför många om mobiltelefonens faror.

  – En frisk person kan använda en mobiltelefon ansvarsfullt.

  Niemelä är medveten om att det innebär en stor risk att gå ut till allmänheten med sin berättelse.

  – Jag är rädd för att tala om detta offentligt, för jag vill inte stämplas som galen.

  Niemelä förklarar att frågan om strålning från mobiltelefoner alltid tystats ner på Nokia.

  – Du kunde inte prata om det inom företaget. Men bland personalen spekulerades det om huruvida strålningen kunde orsaka skada. Men ingen vågade ta upp det av rädsla för att få sparken.

  Niemelä säger att han tog upp frågan med läkaren för första gången 2006.

  – Läkaren berättade för mig om ett antal patienter som lider av samma symptom som mig, avslöjar Niemelä.

  Niemelä är särskilt oroad över barnen och deras mobiltelefoner, på grund av den kontinuerliga exponeringen mot örat och huvudet.

  – Dessa saker har tystats ner alltför länge. Jag hoppas att det kommer att bli möjligt att diskutera symptomen öppet och utan rädsla.

  Mobiltelefontillverkaren Nokia ägs i dag av Microsoft. Microsofts nuvarande direktör Tom Kuuppelomäki försäkrar att alla produkter uppfyller de krav som internationella hälsoorgan och normer ställer.

  – Produktsäkerhet är av största vikt både för Nokia och Microsoft.

  Med massor av Nokias anställda som använder mobila telefoner under de senaste decennierna, hade det varit uppenbart om strålningen orsakar ohälsosymtom menar han.

  – WHO har tittat på ett antal studier från de senaste två decennierna, i syfte att fastställa om mobil-telefoner utgör en potentiell hälsorisk.

  Kuuppelomäki insisterar på att hittills har inga studier visat negativa hälsoeffekter från mobiltelefonen.

  Vilken typ av studier om strålning har Nokia gjort och beställt sedan slutet av 1980-talet?

  – Nokia och Microsoft deltar i MMF (Mobile Manufacturers Forum) forskningsfinansiering.

  Dessa forskningsprojekt finns på MMF: s webbplats.

  – Vi tror att forskningen kommer att producera den bästa konsumentinformation om våra produkters säkerhet

  Hur kommer hälsoeffekter studeras i framtiden?

  – WHO har utfärdat rekommendationer för vidare forskning om elektromagnetiska fält för att möjliggöra en noggrann riskbedömning.

  Kommentar Strålskyddsstiftelsen: WHO:s arbete med strålningsrisker från mobiltelefoner har under många år finansierats till stor del av mobillobbyn, bland annat MMF som är en lobbyorganisation för mobiltekniktillverkare där både Nokia och Ericsson är medlemmar. WHO:s arbete med mobilstrålningsriskerna leds i dag av Emelie van Deventer, som när hon rekryterades till WHO var elingenjör och expert på utveckling av mikrovågsantenner. Hennes anställning finansierades av mobiltelefonbolag och kanadensiska försvarsdepartementet. van Deventers företrädare Michael Repacholi som ligger bakom gällande skyhöga gränsvärden för tillåten mobiltelefonstrålning som inte skyddar mot varken cancer eller degenerativa sjukdomar som MS, är i dag konsult åt mobilindustrin och lät mobilindustrin under många år finansiera WHO:s omfattande kampanj med att tillbakavisa hälsorisker med mobilstrålning. Han rekryterade van Deventer till WHO, trots att hon uppenbart saknar medicinsk kompetens för hälsoriskbedömningar och dessutom hade en jävsituation genom sin tidigare anställning.

  Det är även helt fel att hävda liksom Microsoftchefen i Finland att forskningen inte skulle visa några hälsorisker: Strålskyddsstiftelsen har under det gångna och förra året upprepat redovisat omfattande belägg för allvarliga hälsorisker med strålning från trådlös teknik, bland annat hjärntumörrisker, skador på DNA och hjärnceller.

 • Gör som Steve Jobs (Apple) .
  Låt inte barnen använda läsplattor.

  19 september, 2014 By admin

  Apples grundare Steve Jobs lät inte sina egna barn använda läsplattor (Ipads). Det berättade Steve Jobs för New York Times-journalisten Nick Bilton år 2010. En Ipad avger lika mycket cancerklassad strålning som en smartmobil när den kopplas upp mot internet. Strålskyddsstiftelsen rekommenderar föräldrar och ansvariga för skol- och förskoleverksamheten att förbjuda all trådlös teknik i skolan eftersom barnen är särskilt känsliga och utsätts för stora hälsorisker.

  Walter Isaacson, som skrev boken ”Steve Jobs” och som tillbringade mycket tid i Steve Jobs hem berättade också för New York Times att han aldrig såg Jobs barn med en Ipad eller en dator.

  – Gör som Apples grundare och Vd Steve Jobs. Följ också rekommendationerna från tidigare Microsoftchefen Frank Clegg: Låt inte barnen använda uppkopplade läsplattor, varken i skolan eller i hemmet, säger Mona Nilsson, ordförande för Strålskyddsstiftelsen som verkar för en strålningsfri skola och förskola.

  Många barn i Sverige har i dag en egen läsplatta (Ipad), dator eller “smartmobil” (Iphone) från Apple. En stor andel skolor och förskolor har köpt in läsplattor till förskole- och skolbarnen. Apple har framgångsrikt och intensivt marknadsfört läsplattorna mot barnmarknaden. Samtidigt lät den beundrade frontfiguren Steve Jobs inte sina egna barn använda läsplattorna.

  Steve Jobs dog år 2011 endast 56 år gammal i bukspottkörtelcancer. Han grundade Apple 1976 tillsammans med Steve Wozniak och under hans ledning har företaget utvecklat storsäljare som Appledatorn, Ipod, Iphone och Ipad och blivit ett av världens högst värderade företag.

  Läsplattor kan endast kopplas upp mot internet med hjälp av trådlös anslutning och kommer dessutom genom sin design mycket nära kroppen på ett barn. En internetuppkopplad Ipad avger lika mycket strålning som en mobiltelefon. Sådan strålning kan orsaka cancer enligt upprepade undersökningar. Därför är strålningen från trådlösa nätverk, trådlöst uppkopplade datorer och mobiltelefoner också klassad som ”möjligen cancerframkallande” av WHO:s Internationella Cancerforskningsinstitut, IARC. Under det senaste året har flera undersökningar stärkt beläggen för att strålningen är cancerframkallande

  Strålningen orsakar också huvudvärk, inlärnings- och koncentrationsproblem, ökad stress samt försämrar sömn och välbefinnande. Enligt en nyligen genomförd enkät som Sveriges Radio Halland har gjort har 9 av 10 barn i årskurs 8 huvudvärk i skolan.

  Strålskyddsstiftelsen uppmanar alla skolor och förskolor att i stället använda datorer som kopplas upp med kabel till internet. På så sätt minimeras mikrovågsstrålningen och barnen och lärarna utsätts inte för hälsorisker i onödan. Trådlös teknik är helt olämplig och bör förbjudas, precis som cigaretter, i skolan och förskolan enligt Strålskyddsstiftelsen. Europarådet rekommenderade också medlemsländerna år 2011 att inte använda trådlösa nätverk och trådlös teknik i skolorna på grund av hälsoriskerna och barnens särskilda känslighet.

  Strålskyddsstiftelsen har nyligen lanserat kampanjen En strålningsfri skola och förskola som innebär att trådlös teknik undviks och internetuppkoppling och telefonkontakter går via kabel och sladd.

  Pressmeddelande 19092014 (pdf)

  Presskontakt

  Mona Nilsson, ordförande
  Telefon: 08-560 516 02
  E-post: mona@stralskyddsstiftelsen.se

  Källor

  New York Times: Steve Jobs was a Low-Tech Parent. 10 september 2014http://www.nytimes.com/2014/09/11/fashion/steve-jobs-apple-was-a-low-tech-parent.html?_r=0

  Sveriges Radio Halland: 9 av 10 har huvudvärk I skolan; 1 september 2014http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=128&grupp=20711&artikel=5950918

  News Voice: Microsoftdirektör: Låt aldrig barnen vara nära en uppkopplad mobil eller läsplatta. 14 februari 2014.

  http://newsvoice.se/2014/02/14/microsoftdirektor-lat-aldrig-barnen-vara-nara-en-uppkopplad-mobil-eller-lasplatta/

  Europarådet resolution 1815 om elektromagnetiska fält, maj 2011http://www.stralskyddsstiftelsen.se/2014/01/euoroparadet-informera-brett-om-riskerna/

  Strålskyddsstiftelsen: Mobilstrålning orsakar cancer 30 oktober 2013http://www.stralskyddsstiftelsen.se/2013/10/mobilstralning-orsakar-cancer/

 • Experter uppmanar: Använd inte trådlösa nätverk i skolan

  2 oktober, 2014 By admin

  Tre ledande experter rekommenderar i en skrivelse till svenska myndigheter och departement att trådlös teknik inte används i skolorna. ”Att främja och använda trådlös teknik i skolan innebär att medvetet bortse från omfattande varningar om hälsorisker med strålningen från internationell forskning och internationella experter inom folkhälsa”, skriver de och understryker att strålningen är klassad som möjligen cancerframkallande av IARC.

  De tre experterna, cancerläkaren Dr Lennart Hardell från Örebro Universitetssjukhus, projektledaren för Bioinitiativrapporten Cindy Sage, USA samt Dr David Carpenter, chef för Institutet för hälsa och miljö vid University of Albany, USA påpekar att forskningen visar samband mellan exponering för strålning från trådlös teknik och bland annat cancer, neurologiska sjukdomar, hormonell påverkan och symptom på elöverkänslighet. Laboratoriestudier visar att strålningen ökar risken för cancer, onormala spermier, nedsatt inlärning och minne, samt hjärtpåverkan. Exponering under fosterstadiet kan resultera i ändrad utveckling av hjärnan, med påverkan på inlärning, minne och beteende vilket observerats i studier både på djur och människa:

  ”Det finns omfattande vetenskapligt stöd för detta i form av hundratals publicerade, förhandsgranskade vetenskapliga studier, som beskriver skadliga effekter vid exponeringsnivåer som är betydligt lägre än gällande gränsvärden. Användning av trådlös teknik (Wi-Fi) i skolor kan öka risken för neurologisk påverkan och cancer hos eleverna på lång sikt – till skillnad från om trådbunden anslutning till internet används.”

  Skrivelsen har sänts till Skolverket, Folkhälsoinstitutet, Utbildningsdepartementet, Miljöministern, Barnombudsmannen och Strålsäkerhetsmyndigheten bland annat.

  Strålskyddsstiftelsen konstaterar att experternas slutsatser och rekommendation att undvika trådlös teknik i skolan på grund av hälsorisker för barnen läggs till en redan lång rad varningar om hälsorisker med trådlösa nätverk, trådlösa datorer och läsplattor. Europarådet rekommenderade exempelvis medlemsländerna år 2011 att inte använda trådlösa nätverk och trådlös teknik i skolorna på grund av hälsoriskerna och barnens särskilda känslighet. Trots att rekommendationen är politiskt bindande följs den inte i Sverige.

  Bioinitiativrapporten från januari 2013 omfattade 1800 vetenskapliga studier. De tre experterna bakom den aktuella skrivelsen ingick i gruppen av 29 internationella experter som utarbetade forskningsgenomgången. Rapportens slutsats var att trådlösa nätverk och trådlöst uppkopplade datorer inte bör användas i skolan på grund av riskerna för barnen samt att gällande gränsvärden bör sänkas radikalt eftersom de inte skyddar mot negativa hälsoeffekter.

  Trådlös teknik är helt olämplig och bör förbjudas, precis som cigaretter, i skolan och förskolan, enligtStrålskyddsstiftelsen som nyligen lanserat kampanjen En strålningsfri skola och förskola som innebär att trådlös teknik undviks och internetuppkoppling och telefonkontakter går via kabel och sladd.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend