Kommentar: Kan HIV vara nästa hälsoskräck efter covid?

Rubriker om nya varianter av HIV och forskning kring vaccin för viruset, kantat med kampanjer och uttalanden från kungligheter och kändisar. Kan det ökända viruset vara en kandidat till nästa skrämselpropagandakampanj på hälsofronten?

publicerad 14 maj 2022
- av Sandra Novak

Bland annat Scientific American rapporterar att en ny variant av HIV, som man funnit i Nederländerna, är mer smittsam och ska orsaka en försämring av immunförsvaret dubbelt så snabbt jämfört med det tidigare kända HIV-viruset. Man fortsätter med att kalla fyndet för en varning om hur viruspandemier kan komma att fortsätta prägla samhället.

USA:s president Joe Biden gick i december 2021 ut med att hans administrations mål var att ”avsluta HIV/AIDS-epidemin till 2030”. Även Storbritanniens prins Harry från den brittiska kungafamiljen har under början av året uppmanat alla att testa sig för HIV med orden ”det är vår plikt att hålla andra människor säkra”, rapporterar den brittiska statskanalen BBC. I videon använder sig även prins Harry av slagorden ”Know your status” (Känn din status), som också skapats som en hashtag på sociala medier. UK National Health Services har samtidigt dragit igång med kampanjen ”HIV Testing Week”.

I december 2020 kom rapporter om att några av de vaccin som utvecklades mot covid-19 kunde öka risken för HIV-infektion, varav en studie publicerades i The Lancet. Forskare varnade redan då för riskerna med att skynda på processen med att framställa vaccin och jämförde det med utvecklingen av HIV-vaccin som skedde för över ett decennium sedan.


Annonser:


De första HIV-vaccinen innehöll ett modifierat virus känt som adenovirus 5 (Ad5), vilket var tänkt att fungera som en vektor för att transportera en del av det genetiska materialet från HIV in i kroppen för att hjälpa till att stärka immunförsvaret. Problemet var att Ad5 började infektera personer med HIV istället för det motsatta. Liknande teknik används även i framställningen av covidvaccin och forskare vill påminna och varna om riskerna med Ad5.

I Australien samma år försökte även vaccinforskaren Nikolai Petrovsky varna landets regering om riskerna med att inkludera HIV och Ad5 i ett potentiellt vaccin mot covid-19. Petrovskys varning kom innan Australien undertecknade ett avtal på 1 miljard dollar för att utveckla vaccinet. Vaccinet var schemalagt att släppas i mitten av 2021, men i december 2020 ställde den australiensiska regeringen dock in framställandet efter att flera försöksdeltagare uppvisat falska positiva tester för HIV. Vaccinet utvecklades av University of Queensland, medan det australiensiska bioteknikföretaget CSL Limited hade haft kontrakt om att tillhandahålla 51 miljoner doser.

Den fulla effekten av covidvaccin på immunförsvaret återstår ännu att se, men om dessa är betydande kan den något mer konspiratoriskt lagde tänka sig att HIV vore en lämplig kandidat som en kommande hälsoskräck. Vad vore väl mer passande än att helt enkelt skylla vaccinskador på ett annat virus?

 

Sandra Novak
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.