Hälsa

Fyra av fem företag ger inte rätt information om båtvårdsprodukter

Kemikalieinspektionen klandrar sammanlagt 23 olika kemikalieföretag för att de inte informerat kunderna om att deras båtvårdsprodukters miljö- och hälsofara.

Totalt har Kemikalieinspektionen genomfört ett tillsynsprojekt med 29 företag som importerar eller tillverkar båtvårdsprodukter och säljer dem i Sverige. Det rör sig om allt från impregneringsmedel till lacker.
Hos 23 av 29 företag, motsvarande 79 procent, upptäckte Kemikalieinspektionen brister i produktionsformen. Hos 14 av de 23 anmälda företagen ansågs bristerna vara “omfattande”.

– Det är viktigt att alla som använder båtvårdsprodukter har tillgång till rätt information om farorna med produkterna. Rätt märkning är en förutsättning för att användarna ska kunna skydda sig själva och miljön mot skadliga kemikalier. Användarna får då även möjlighet att välja de minst hälso- och miljöfarliga produkterna, säger Conny Lerjevik, inspektör på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Kemikalieinspektionen kräver att de företagen ska rätta till den bristfälliga produktinformationen.

Myndigheten har också anmält fem av företagen till åklagare för misstänkta miljöbrott. Två företag har anmälts för att tillhandahållit farliga kemiska produkter utan förpackningsmärkning, och tre företag har anmälts för att de inte har rapporterat till Kemikalieinspektionens produktregister.

 

Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!