Fyra av fem företag ger inte rätt information om båtvårdsprodukter

publicerad 29 juni 2016

Kemikalieinspektionen klandrar sammanlagt 23 olika kemikalieföretag för att de inte informerat kunderna om att deras båtvårdsprodukters miljö- och hälsofara.

Totalt har Kemikalieinspektionen genomfört ett tillsynsprojekt med 29 företag som importerar eller tillverkar båtvårdsprodukter och säljer dem i Sverige. Det rör sig om allt från impregneringsmedel till lacker.

Hos 23 av 29 företag, motsvarande 79 procent, upptäckte Kemikalieinspektionen brister i produktionsformen. Hos 14 av de 23 anmälda företagen ansågs bristerna vara ”omfattande”.

– Det är viktigt att alla som använder båtvårdsprodukter har tillgång till rätt information om farorna med produkterna. Rätt märkning är en förutsättning för att användarna ska kunna skydda sig själva och miljön mot skadliga kemikalier. Användarna får då även möjlighet att välja de minst hälso- och miljöfarliga produkterna, säger Conny Lerjevik, inspektör på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Kemikalieinspektionen kräver att de företagen ska rätta till den bristfälliga produktinformationen.

Myndigheten har också anmält fem av företagen till åklagare för misstänkta miljöbrott. Två företag har anmälts för att tillhandahållit farliga kemiska produkter utan förpackningsmärkning, och tre företag har anmälts för att de inte har rapporterat till Kemikalieinspektionens produktregister.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


134 850 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.