Ekonomi

Ska man köpa nytt eller begagnat hus? Fördelar och nackdelar

När drömmen om ett eget hus tycks finnas inom räckhåll så är det dags att fundera lite på vilket typ av hus som man vill köpa. Ett begagnat hus kommer med fördelar såväl som nackdelar liksom ett arkitektritat hus som man bygger från grunden. Saker som område man vill bo i kommer givetvis att påverka precis vad man väljer såväl som den budget man har. Idag finns det spännande lösningar. Man kan till och med bygga ett minihus på hjul om man är singel och inte behöver mer än omkring 20 kvadratmeter att bo på!

Vilka fördelar och nackdelar bör man vara medveten om innan man väljer att anlita en fastighetsmäklare för att se på begagnade eller nyckelfärdiga hus? Här är några viktiga punkter att beakta innan man ger sig ut på jakt efter hus…
Ett begagnat hus kan innebära en lägre kostnad

Om man finner ett begagnat hus som är i gott skick så kan man spara pengar på detta. Om de tidigare ägarna har tagit väl hand om hemmet så kanske man inte ens behöver måla om. Det finns uppenbara fördelar med att kunna flytta in i huset som det är då det spar på både tid och pengar.

Svårt att anpassa till egna behov

Det begagnade huset kan vara svårt att anpassa. Beroende på hur det är byggt så kanske man inte kan riva väggar hursomhelst och då får man acceptera den layout som gäller. Även badrum och toaletter är inte alltid så enkla att ändra om då de kanske är för små för att rymma saker som bastu och jacuzzi.

Arkitektritat hus ger drömboendet men kan kostar lite mer

När man tar hjälp av en arkitekt och själv ritar huset så får man drömboendet. Det här ger fria händer vad gäller utformning av och storlek på rum. Man väljer själv vilken typ av fönster man vill ha och kan anpassa huset till den tomt som det står på med tanke på ljus och insyn. Nackdelen med arkitektritat är förstås att det kan bli dyrare än ett begagnat hus. Detta särskilt när man vill göra något som är lite mer invecklat och som kanske inkluderar miljövänliga och energisparande lösningar.

Nyckelfärdigt spar på tid

Har man köpt en tomt så kan ett nyckelfärdigt hus spara tid och även ge ett boende som känns unikt. Nyckelfärdiga hus är ofta mycket attraktiva och de byggs med tanke på de krav som vi idag ställer på moderna boenden. Men i områden som har många nyckelfärdiga bostäder så kan man lätt få en känsla av att allt ser likadant ut och det är inte alltid så attraktivt.

Det kan bli dyrt även med nyckelfärdigt om man vill ändra om i grundplanen och välja andra material. Då kan man nå kostnader som speglar det som ett arkitektritat hus hade kostat. Det är inte bara tomten och själva bygget som kostar pengar. Det tillkommer ibland utgifter som till exempel då man måste borra en egen brunn. Ska man ansluta till ett kommunalt nät så kan det bli tal om flera hundratusen kronor innan man har en el- och vatteninstallation som man blir nöjd med. Med en bergig tomt så kan man också behöva spränga och forsla bort sten för att det ska gå att bygga det nya huset.

Det här är kostnader som man slipper med det begagnade huset som redan har alla nödvändiga el- och vatteninstallationer. Vad man ska välja blir alltså till syvende och sist en fråga om de behov man har av design och utformning samt den budget som finns för det nya hemmet.

 


Hela denna artikel är en annons

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!