Rekordhöjning av svenska matpriser i februari

publicerad 6 mars 2023
- av Isac Boman
Barnmat ökade mest i pris under februari månad.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Prisökningen på mat under februari är den högsta som sajten Matpriskollen någonsin uppmätt och man varnar för att vi nu går mot en situation där många svenskar snart inte längre har råd med mat på bordet.

– Så här höga tal har vi aldrig sett förut, säger grundaren Ulf Mazur.

Ökningen för dagligvaror låg på 2,1 procent jämfört med januari i år och för mat var det en ökning på hela 2,5 procent.

– För hela 2021 var prisökningen på dagligvaror 1,1 procent. Nu är det dubbelt så mycket bara i februari, fortsätter Mazur.

Om man ser tillbaka på de senaste tolv månaderna har dagligvaror blivit 15,2 procent dyrare och maten 17,8 procent dyrare. Ulf Mazur menar att de skenande priserna nu börjar leda till en situation då folk inte längre har mat på bordet.

– Det går inte ihop för många. Det börjar bli ett problem som politiker behöver göra något åt, särskilt för exempelvis ensamstående med barn. De som har det tuffast måste ha mat på bordet.

Noterbart är att det är just barnmaten som haft den största prisökningen – 10,8 procent bara under februari månad. Vällingen har blivit i snitt 11,7 procent dyrare, men vissa specifika märken inom produktkategorin har ökat med cirka 20 procent. Samtidigt har barnmatsburkar och ”klämmisar” också ökat mellan 9,3 och 5,5 procent i snitt.

– Sist barnmaten höjdes, i augusti förra året, höjdes både blöjor, välling och barnmat. Nu är det mest barnmaten, men det drabbar utsatta grupper, konstaterar Mazur.

– Priserna får inte stiga mer, det gör oss så fattiga, säger han, och konstaterar att varje procent som matpriserna stiger innebär ökade kostnader för konsumenterna på tre miljarder kronor, fortsätter han.

Ändå är fortsatta prisökningar att förvänta framöver. Samtliga livsmedelskedjor har redan höjt sina priser i år – och snart tros nya höjningar komma.

Livsmedelsföretagens chefsekonom Carl Eckerdahl pekar ut flera samverkande faktorer som orsak till de skenande matpriserna – bland annat corona-utbrottet, klimatproblem, en mycket svag svensk krona och kriget i Ukraina.

– Det är den värsta häxbrygden som kokats ihop, hävdar han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!