Ekonomi

Pokerspelare chanslösa mot artificiell intelligens

Fyra professionella pokerspelare är ingen match för pokerboten Liberatus AI, som bevisar att maskiner är smartare än människor på poker.

Det var för ett par veckor sedan som fyra professionella pokerspelare – Dong Kim, Jason Les, Jimmy Chou och Daniel McAulay – förlorade mot Liberatus AI i onlinepoker, anger Pokerlistings.se. Spelformatet var Texas No Limit Hold’em som anses vara en av de mest komplexa typerna av poker vilket gör segern ännu mer imponerande och påvisar framstegen som tagits inom utvecklingen av maskinlärande ytterligare.

Men det var inte Liberatus AIs första omgång. För två år sedan anordnades nämligen den första tävlingen mellan nämnda roboten och professionella pokerspelare. En tävling som Liberatus AI till slut förlorade, men efter två år fick den, och dess skapare som sagt sin revansch.

Spelet pågick i 20 dagar och när över 120 000 händer hade spelats hade Liberatus AI en vinstmarginal på hela 14,72 dollar per hand, en extremt hög ”winrate”.

Pokerboten Liberatus AI har hämnat strategier från en superdator värd 10 miljoner dollar, motsvarande nästan 90 miljoner kronor. Den skapades av Toumas Sandholm och studenten Noam Brown från Carnegie Mellon University i Pittsburgh, Pennsylvania.

Liberatus AI är dock inte världens första pokerbot. Bellagio Casino i Las Vegas installerade en bot som spelade Limit Hold’em redan för fem år sedan. Den kunde dock endast besegra medelmåttiga pokerspelare, och kan inte mäta sig med Liberatus AI.

Nu kan pokervärlden möta en framtid där maskinerna riskerar att ta över. Frågor väcks om människan helt borde sluta med poker om den artificiella intelligensen överstiger människans förmåga. Det kommer även ställas krav på onlinepokersidor att garantera att alla spelare tävlar på samma villkor och att man inte ska kunna fuska sig till vinster med så kallade pokerbotar.

Hela artikeln finns att läsa här.

 

Denna artikel har sponsrat innehåll