Fördubblad arbetslöshet på Åland i coronapolitikens kölvatten

Coronapolitikens skadeverkningar

publicerad 9 mars 2021
- av Isac Boman
Åland är beroende av bland annat turism och sjöfarsnärning.

Arbetslösheten på Åland har mer än fördubblats det senaste året på grund av politiken i kölvattnen av coronakrisen. Ålands centerpartistiska lantråd Veronica Thörnroos säger till TT att man därtill förväntar många konkurser i höst om inte turistsäsongen 2021 kommer igång.

Det självstyrda öriket har under många år utmärkt sig med en rekordlåg arbetslöshet, men efter gränsstängningar och inskränkt resefrihet i coronapolitikens kölvatten ligger siffrorna nu på samma nivå som under
1990-talets recession.

På Åland står turistverksamheten för 25 procent av sysselsättningen. Att så många arbetar inom sektorn påverkar naturligtvis det åländska samhället väldigt mycket, konstaterar Thörnroos.

Åland är till stora delar beroende av hotell- och restaurangbranschen samt av sin sjöfartsnäring som nu går kräftgång. Dessa branscher har drabbats mycket hårt av den politik som bedrivs i Finland och Sverige vid sidan av att man också lokalt infört omfattande lokala begränsningar och nedstängningar av samhället. Rederiet Birka Cruises upplöstes exempelvis redan i juli och det kända rederiet Viking Line gjorde en förlust på närmare 500 miljoner kronor under 2020.

Jag tror att vi står inför väldigt svåra problem. Under det gångna året har man tagit av sina reserver och sparpengar, men får vi inte i gång säsongen 2021 kan det leda till konkurser i höst – och till en ytterligare ökning av arbetslösheten, fortsätter Thörnroos.

Efter nya smittolarm under de senaste veckorna har landskapsregeringen från och med i måndags stängt högstadieskolor, gymnasier och den lokala högskolan. Offentliga tillställningar har förbjudits och från och med igår har även restauranger helt stängts ner. Man avråder också ålänningarna från att besöka muséer och bibliotek. All hobbyverksamhet även för barn och unga både inomhus och utomhus har ställts in en vecka framåt.

Den sociala pressen att bära mask har därtill blivit mycket hård på Åland och rekommenderas av regeringen för alla över 15 år, i kollektivtrafiken ner till 12 år. Formellt är det frivilligt att bära mask, men det är kopplat med ett starkt socialt stigma att inte göra det.

Ännu har ingen person på Åland noterats ha avlidit med en covid-19-diagnos.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!