Ekonomi

Fallande oljepriser inget permanent

Oljepriserna har sjunkit under den senaste tiden, men det är föga troligt att utvecklingen kommer fortsätta.

Många är missnöjda med att inte bensinpriserna sjunker i samma tanke som råoljepriserna som dock har sjunkit under den senaste tiden och nått rekordlåga nivåer. Kostnader relaterade till raffineringen, skatter och distributionskostnader, samtliga ganska fasta kostnader som sällan fluktuerar, är några av förklaringarna.

Oljekartellen Opec har tidigare enats om att begränsa produktionen av olja i ytterligare nio månader. Det imponerande dock inte på marknaderna som hade hoppats på mer drastiska åtgärder. Priset på råolja sjönk och ligger nu strax under 50 dollar per fat. Det är mer än när oljan var som billigast förra vintern, men betydligt mindre än det som var fram tills 2015.

Även om det finns ett stort antal olika typer av råolja är det i huvudsak två sorter som betraktas som allmänna standarder på oljemarknaden. Priset på brent oil har utvecklats marginellt bättre, men likväl noterar vi en mer än femtioprocentig nedgång för denna råolja från dess senaste topp på 114 USD per fat. Brentolja, en söt lätt råolja från Nordsjön, är allmänt accepterat som ett riktmärke för globala oljeinköp och fungerar som en bättre indikator på världsmarknaden, särskilt i Europa och Mellanöstern.

Däremot är ett lågt oljepris negativt för alla länder som är beroende av inkomster från oljeproduktion, såsom Ryssland, Venezuela och Saudiarabien.

I juni 2014 låg priset för en gallon blyfri bensin i USA på i genomsnitt 3,65 USD, något som skall jämföras med dagens priser på 2,45 USD. Prisnedgången ligger på cirka 33 procent, vilket nästan motsvarar prisfallet på råoljan. Att siffrorna skiljer sig åt beror på kostnader relaterade till raffineringen, skatter och distributionskostnader, samtliga ganska fasta kostnader som sällan fluktuerar.

Brittiska Barclays och Bank of America Merrill Lynch tror också på ett prisfall, den sistnämnda bankens analytiker spår att oljepriset stabiliserar i slutet av året för att därefter påbörja en mer hållbar uppgång under 2017.

 


Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera NyD-redaktionens åsikter.

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!