Polymer identifierar kvicksilver

publicerad 26 april 2017

Forskare vid spanska universitetet i Burgos har utvecklat en fluorescerande polymer som aktiveras när den kommer i kontakt med kvicksilver som ska finnas i fisk.

Resultaten har publicerats i Chemical Communications.

Polymeren utsätts för prover som extraheras direkt från fisken i cirka 20 minuter. Sedan bestrålas den med ultraviolett ljus och avger då ett blåaktig sken som varierar i intensitet i proportion till mängden av metylkvicksilver och oorganiskt kvicksilver som finns i fisken, förklarar Tomás Torroba, huvudförfattare till studien.

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) rekommenderar att man inte äter mer en portion i veckan av fisk som innehåller över 1,6 mikrogram organiskt eller 4 gram oorganiskt kvicksilver per kilo.

Men den gränsen ses numera som väl hög, och amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten (FDA) sätter gränsen vid 1 mikrogram per kilo, och fler myndigheter väntas följa samma spår, skriver universitetet.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!