Nu har Kina landat på månen

Kina är nu officiellt det tredje land som lyckats landa en farkost på månen. På lördagen genomförde rymdsonden Chang'e 3 en lyckad landning och ”månkaninen” Jade har nu i uppdrag att utforska månytan.

publicerad 15 december 2013

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om uppskjutningen av sonden och den 120 kilo tunga, sexhjuliga, kaninliknande månbilen Jade. Endast USA och forna Sovjetunionen har landat en farkost på månen, varav de förstnämnda sägs vara de enda som lyckats landa en bemannad farkost på månen.

Den 120 kilo tunga månkaninen klarar att klättra över sluttningar som lutar 30 grader. Den färdas som mest 200 meter per timme. Den kommer under sin tre månader långa vistelse på månen att utforska en yta på tre kvadratkilometer och färdas som mest 10 kilometer.

Projektledaren Ouyang Ziyuan är optimistisk till vad den kaninliknande månbilen Jade kan uppnå med sin månvistelse och de prover som den tar av månytan, skriver Daily Telegraph.

– Jag tror att inom två till tre år så kommer vi att kunna genomföra väldigt systematisk och noggrann forskning med proven.

1970 etablerade sig Kina i rymdklubben när satelliten Dong Fang Hong I cirkulerade runt jorden i 28 dagar. Med satelliten fanns en radiosändare som spelade Östern är röd, en revolutionär hyllningssång till ledaren Mao Zedong och Kinas kommunistparti.

USA ser dock på det kinesiska månprogrammet med viss skepsis.

– Med undantag för den markpenetrerande radarn på månbilen, kommer inget av de vetenskapliga instrument som finns på månbilen att upptäcka något särskilt nytt, säger en icke namngiven amerikansk forskare till tidningen Aerospace America.

Kina vidhåller att deras rymdprogram har fredliga ändamål, men USA:s försvarsdepartement har gjort klart att man har till avsikt att förhindra att Kina får en strategisk fördel genom rymdoperationer. USA har på sistone halkat efter i utvecklingen och det är endast Kina och Ryssland som har möjligheten att skicka upp människor i rymden.

 

 

Läs även:
Indien sköt iväg rymdsond mot mars
Voyager 1 har lämnat solsystemet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!