Universitetsstudenter kränkta av handuppräckning och frågor

publicerad 6 april 2016
Handuppräckning kan numer upplevas "kränkande" enligt nya riktlinjer om "trygga rum" på olika universitet

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Universitetsstudenten Imogen Wilson blev hårt kritiserad, anklagad och nästan utkastad från ett elevrådsmöte på Edinburghs universitet – för att hon räckte upp handen och ville ifrågasätta sina studiekamrater.

Wilson som är vice ordförande för studieärenden blev på mötet anklagad för att ha svikit handikappade elever efter att inte ha svarat på ett öppet brev om deras situation, rapporterar Huffington post. När hon räckte upp handen för att få en chans att bemöta påståendena så blev hon istället kritiserad för att ha kränkt sina universitetskamraters ”trygga rum” och ett formellt klagomål mot henne framfördes.

I ämnesföreningens ”trygga rum”-policy framgår det nämligen att en student ska avstå från att använda sig av ”handrörelser och gester som betecknar oenighet eller som på annat sätt indikerar oenighet med en eller flera poänger som framförs.”

Att visa eller ens indikera att man inte håller med om vad som sägs, upplevs alltså som kränkande och ett regelbrott på Edinburghs universitet. Efter att flera studenter känt sig kränkta av att Wilson inte höll med dem så utlystes en omröstning om huruvida hon skulle tvingas lämna lokalen eller inte. 18 personer krävde att Wilson skulle avlägsnas från lokalen, men majoriteten – 33 studenter, tyckte att hon kunde få stanna.

Senare skakade Wilson på huvudet när hon inte höll med en annan talare, och även då hotades hon med ytterligare ett klagomål för att ha kränkt andra elevers ”trygga rum”. Wilson är själv en anhängare av tanken med ”trygga rum” där människor inte ska riskera att av olika anledningar känna sig kränkta, men menar att det här var att gå för långt:

– Jag förstår till fullo vikten av vår trygga rum-policy, och jag kommer att fortsätta försvara den. Men jag tyckte inte att det här var rättvist och hade det gått ännu längre så hade jag antingen lämnat salen eller argumenterat emot det.

Efter händelsen har flera studenter och tidigare studenter klagat på att hela syftet med ”trygga rum” för studenter missbrukas och används i politiska syften för att tysta meningsmotståndare. På sociala medier anser flera skribenter också att yttrandefriheten hotas om studenter blir kränkta för varje småsak och ska framföra officiella klagomål på grund av dessa.

Även här i Sverige har krav på ”trygga rum” framförts av feminister och utomeuropeiska invandrare som vill ha exklusiva mötesplatser för bara kvinnor, invandrare eller andra grupper, där dessa slipper utsätta sig för åsikter och tankar som de finner upprörande eller stötande.

 

Carl Svensson
carl.svensson@nyadagbladet.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!