Sverige utökar biståndet till Syrien

publicerad 31 januari 2014

Inbördeskriget i Syrien har pågått i snart tre år och drabbat många. Nu lovar Sverige att man skänker 230 miljoner kronor till de utsatta i Syrien under 2014.

Utrikesdepartementet, UD, anser att Sverige måste utöka det humanitära stödet till Syrien då inbördeskriget i landet aldrig tycks ta slut. Utsattheten i de drabbade områdena är enormt, menar UD.

Genom vårt bistånd kan och ska vi hindra död och lindra nöd, men det är viktigt att komma ihåg att biståndet endast är ett plåster på de djupa såren. Konflikten måste få en politisk lösning genom dialog och förhandlingar, skriver biståndsminister Hillevi Engström och utrikesminister Carl Bildt på SvD Brännpunkt.

Givarkonferens i Kuwait
Det svenska biståndet presenterades officiellt vid en givarkonferens i Kuwait tidigare i januari. Både Hillevi Engström och utrikesminister Carl Bildt deltog i konferensen som samlade nationer över hela världen.

Syftet med att utöka biståndet är även för att främja ”demokrati och mänskliga rättigheter” i Syrien. Därför avsätter UD 145 miljoner kronor som ska bidra till en långsiktig lösning av krisen.

Eftersom det finns risk för att andra länder dras in i inbördeskriget är det viktigt att biståndet kommer rätt, enligt UD. Totalt har Sverige skänkt 700 miljoner av skattebetalarnas pengar för att hjälpa de som drabbats av inbördeskriget.

Har krävt 120 000 liv
Inbördeskriget i Syrien har pågått i snart tre år och har enligt FN krävt över 120 000 människoliv.  Det har bidragit till att sex miljoner människor är på flykt i landet. Drygt två miljoner beräknas redan ha flytt till grannländerna Libanon, Jordanien och Turkiet.

FN och andra länder har fördömt president Bashar al-Assad för brott mot mänskligheten. Sverige instämmer i FN:s uppfattning om att man måste hitta en lösning på situationen, vilket man hoppas kunna bidra till genom att ytterligare öka biståndet till Syrien.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!