Kenya vill skicka hem somaliska flyktingar

publicerad 28 november 2016
En liten del av flyktinglägret Dadaab

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Snart stängs världens största flyktingläger – Dadaab i Kenya. Samtidigt arbetar den kenyanska regeringen aktivt för att få de somaliska flyktingarna att återvända till sitt hemland.

Redan i maj meddelade den kenyanske regeringen att man stänger världens största flyktingläger med uppemot 300 000 flyktingar, varav de flesta kommer från grannlandet Somalia. Både ekonomiska, miljömässiga och säkerhetsmässiga skäl har angivits för nedstängningen av lägret och den kenyanska regimen har också pekat på att Kenya till stor del fått stå själva med ansvar och kostnader och inte fått hjälp av andra länder. Enligt Amnesty har representanter för den kenyanska regimen också hotat somaliska flyktingar och sagt åt dem att de måste lämna lägret innan den 30 november.

Flyktingarna hamnar i en omöjlig situation. Kenyanska regeringstjäsntemän säger åt dem att de måste lämna lägret före månadsslutet, annars kommer de få lämna lägret ändå – utan någon som helst hjälp. Det här agerandet går helt emot den kenyanska regeringens garantier till det internationella samfundet att de skulle säkerställa att alla former av återvändande för flyktingarna skulle ske frivilligt – och utföras säkert och värdigt, det säger Michelle Kagari, chef vid Amnesty Internationals regionkontor i Östafrika, Afrikas Horn och den stora sjöregionen (Demokratiska republiken Kongo, Burundi och Rwanda) i ett pressmeddelande på Amnestys hemsida.

Flera somaliska flyktingar har uppgett för Amnesty att de blir borttvingade från Kenya mot sin vilja och att somalier som inte lämnar landet frivilligt inte kommer att få åka med kenyanska transporter till Somalia utan tvingas gå tillbaka hem.

Amnesty är kritiska till den kenyanska regimens agerande och menar att de somalier som tvingas återvända till sitt hemland riskerar att få sina mänskliga rättigheter kränkta, istället vill man att Kenya hittar med långvariga och hållbara lösningar och integrera in flyktingarna i det kenyanska samhället.

I Kenya finns det sammanlagt omkring 500 000 flyktingar i dagsläget och regimen menar att det stora antalet utgör ett hot mot landets egen befolkning och fungerar som en grogrund för islamistiska attacker från Al-Shabaab och liknande grupperingar som enkelt kan infiltrera lägret. Flera sådana attacker har också ägt rum på kenyansk mark de senaste åren. Vidare menar man att läget i Somalia är så pass stabilt att det är rimligt att många flyktingar nu återvänder hem.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!