Alliance for Peace and Freedom – farliga högerextremister eller nationalistiska fredsaktivister?

De senaste veckorna har det paneuropeiska partiet Alliance for Peace and Freedom (APF) rönt mycket uppmärksamhet i medier och politiska debatter. Framträdande politiker vill att deras finansiering ska dras in och organisationen har kallats för både farlig och extrem, men vad står APF egentligen för och vilken politik vill de bedriva?

publicerad 16 maj 2016
En delegation från APF möter Mohammad Jihad al-Laham, talman för det syriska parlamentet.

Den 4 februari 2015 grundades officiellt det europeiska partiet Alliance for Peace and Freedom. APF är ett så kallat politiskt parti på europeisk nivå och består av flera partier och enskilda företrädare från olika europeiska länder.

Styrelsen utgörs bland annat av företrädare från italienska Forza Nuova (FN), tyska Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD), grekiska Gyllene gryning, spanska Democracia Nacional (DN) och danska Danskernes parti (DP). Dessutom är svensken Stefan Jacobsson, tidigare partiledare för nedlagda Svenskarnas parti generalsekreterare för APF och partier från Belgien, Tjeckien, Slovakien och Storbritannien är också medlemmar. Många av de framträdande företrädarna i partiet har en mångårig bakgrund i olika nationalistiska eller högerradikala organisationer. Ordförande för APF är för nävarande Forza Nuovas Roberto Fiore.

APF är EU-kritiska och eftersträvar enligt sitt eget program ett Europa med suveräna nationer men där de självstyrande länderna gemensamt arbetar för att bevara de kristna värden och det europeiska kulturella arv som man menar är hotat. Man menar också att strukturerna inom EU idag är odemokratiska och eftersträvar mer folkligt inflytande i beslutsfattandet.

Vidare är APF motståndare till massinvandring och man anser att varje lands regering har en skyldighet att skydda sin befolkning och sitt kulturarv från exploatering orsakad av kapitalism, politiker och andra makthavare.

APF är också starkt kritiska till hur Ryssland behandlas av massmedia och politiker inom EU och vill bevara freden mellan Ryssland och EU och skapa goda relationer. Man menar att eventuella konflikter bör lösas genom förhandling och kompromisser snarare än hetsande som kan förvärra relationerna ytterligare och där främmande intressen kan tvinga fram ett krig.

APF har kontakter med såväl ryska konservativa grupperingar som den sittande syriska regimen och har uttryckt sitt stöd för Vladimir Putin i samband med konflikten i Ukraina. Man är uttalade motståndare till sanktioner mot något av länderna.

Partiet är även starkt negativt inställda till vad man kallar för neokonservativ imperialism och sionistisk aggression i andra folks länder. Man vill att väst ska sluta destabilisera Mellanöstern och är också negativt inställda till ett ökat islamiskt inflytande i Europa.

I västeuropeisk massmedia och politiska debatter har kritiken mot APF inte handlat så mycket om sakfrågorna utan snarare om att APF skulle vara nazister, rasister och högerextremister och därmed antidemokratiska och att organisationen därför inte ska få något EU-stöd eller verka på samma villkor som övriga europeiska partier. Man har också anklagats för att ensidigt ta Rysslands parti i olika frågor och vara allt för ryssvänliga.

Partiets ordförande Roberto Fiore har dessutom anklagats för att vara en terrorist av flera svenska och utländska medier. Detta trots att Fiore inte bara friats från alla sådana anklagelser utan även tilldömts kompensation för den skada som anklagelserna orsakat honom.

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) sade exempelvis till Expo att det är ”otäckt” att APF får ta del av EU-medel:

– Jag tycker att det är fruktansvärt pinsamt och jag tycker att det är otäckt att vi är med och finansierar den här typen av verksamhet.

Efter att hon dragit igång en kampanj tillsammans med flera tidningar så ska utbetalningarna till APF ses över samtidigt som man ska granska organisationens verksamhet och program eftersom man menar att partiet eventuellt bryter mot EU:s ”grundläggande värderingar”, specifikt paragrafen om demokrati och mänskliga rättigheter.

APF själva välkomnar granskningen och menar att om den genomförs sakligt och rättvist så kommer granskarna att komma fram till att APF följer alla uppsatta regler och europeiska principer. Dessutom hoppas man att en granskning slutligen kan stoppa det förtal och den oärliga rapportering som man menar att massmedia har utsatt partiet för.

När Nya Dagbladet får tag i generalsekreterare Stefan Jacobsson så är han inte direkt förvånad över den politiska och massmediala kampanj som APF är utsatt för:

– Det är föga förvånande och bara ett av många exempel på hur massmedia försöker att demonisera nationalister och patrioter. Detta är något som har pågått i många år och det står utom allt rimligt tvivel att massmedia har en egen politisk agenda och inte alls är intresserade av objektiv journalistik.

Kommer den här kampanjen att påverka APF på något allvarligt sätt?
– Vad som än sker med den här så kallade utredningen som EU-parlamentet skall göra så kommer vi att fortsätta vår verksamhet, men det är för tidigt att utröna hur detta potentiellt kommer att påverka. Vi är dock övertygade om att vi arbetar och står upp för europeiska värderingar och vi kommer inte att ge upp vår strävan.

Har massmedia rätt när de säger att ni inhyser terrorister och nynazister i APF och att ni är att betrakta som extremister och en farlig organisation?
– Massmedia har försökt att smutskasta och baktala nationalister i åratal, så det är ingen överraskning att de försöker med samma metoder mot APF och våra representanter. Vi håller nu på att se över vilka juridiska möjligheter vi har att gå vidare med dessa falska påståenden och våra advokater har redan påbörjat ett par fall i Europa om förtal.

Som tidigare nämnts så har APF fått utstå mycket kritik från västerländsk massmedia och det politiska etablissemanget. Vilka värden och principer står egentligen APF för som inte står att finna i de andra EU-grupperna och som gör er till en behövlig kraft i europeisk politik idag?
– Vi är det enda europeiska parti som har sökt dialog med den syriska regeringen och rest dit för att få en klarare bild över konflikten och hur den ska kunna lösas. Detta borde vara en självklarhet för varje seriöst politiskt parti, men det är uppenbart att de allra flesta hellre går USA:s och deras allierades ärenden än att faktiskt få ett slut på krisen. Vi arbetar aktivt för att skapa dialog och förbättra relationerna med våra grannar i öst – i motsats mot det europeiska etablissemanget som verkar föredra ett nytt kalla krig.

– Vi är de enda som står upp för yttrandefriheten och protesterar mot det politiska förtryck och förföljelse som drabbar den nationalistiska oppositionen – detta sammantaget gör oss till en måltavla av såväl massmedia som den politiska eliten – men också till något fullständigt nödvändiga i europeisk politik.

 

Nya Dagbladet har också försökt nå Marita Ulvskog för en kommentar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!