Anticancer: ett nytt sätt att leva

publicerad 5 maj 2014

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Hoppfullt om cancer

David Servan Schreibers bok, Anticancer, ett nytt sätt att leva, gavs ut på svenska 2011. Det var samma år som han dog i tredje skovet av sin cancer. Men då hade han överlevt den i 20 år, när han bara fick kort tid på sig kvar att leva när den första gången upptäcktes.

Han var professor i psykiatri i Pittsburg. Han studerade vilka delar av hjärnan som aktiverades vid olika aktiviteter. När det saknades en försöksperson lade han sig själv i tomografen. Då upptäcktes att han hade en elakartad hjärntumör. Från läkare blev han patient.

Hela hans liv rasade samman. Boken är en ömsint skildring av hur det är att vara cancerdömd från djupaste dal till vilja att stå emot och få nytt hopp, och hur diagnosen förändrar inställningen till vad som är viktigt i livet. Jag tror att bokens ljusa ton ger många med cancer en lisa att läsa. Den är ingen undergångsdom. Det finns mycket man kan göra och ta till vara och glädjas åt.

Servan Schreiber fick den traditionella medicinens behandling med operation, strålning och cellgifter. Men han tog också reda på allt om cancer och vad han kunde göra för att stärka kroppens egen motståndskraft. Han förändrade sin livsstil och blev friskförklarad. Men åren gick, han slappnade av och gjorde avsteg från vad som var bra. Då kom cancern igen. Ny operation och ny cellgiftsbehandling. Men han lyckades avvända den även den gången igen och blev mer noggrann med friskvården.

”För att förebygga återfall på lång sikt måste man förändra jordmånen: bättre kost, förändring av den mentala inställningen och en starkare kropp genom motion”, skriver han. Det är inte vad den traditionella cancervården ger för råd. Man skall kunna leva som vanligt och helt lita på medicinen klarar det med cellgifter och operation. Tvärtom kan ändrad kost vara farligt och förta verkan av cellgifterna.

Till talet om cancergener replikerar Servan Schreiber att generna har en mycket liten roll för cancern, utan det mesta beror på miljön, och han betonar sambandet mellan kropp och själ. Med vår livsvilja kan vi stärka vårt immunförsvar. Med yoga och meditation kan vi nå en positiv balans.

Till skillnad från skolmedicinen såg han ingen motsatsställning mellan den och alternativ medicin utan ville förena dem och blev en av initiativtagarna till Center for Integrative Medicine. Den klinik för friskvård av cancerpatienter han vårdades i visade många remarkabla resultat för dem som ansågs utsiktslösa för bot.

Den traditionella cancervården borde nog inte vara så säkra på att de ensamma sitter på sanningen och vara lite mer ödmjuka inför kroppens egen läkekraft, om den får lite stöd. Boken är full av exempel på vad som kan vara stärkande och forskningsresultat till stöd för det. Stärka immunförsvaret, dämpa inflammationer, minska stress, god sömn, träning, grönt te, antioxidanter, vitaminer, i synnerhet D, omega-3-fettsyror, minskat kolhydratintag för att för inte gynna cancercellerna genom IDF, insulinrelaterad tillväxtfaktor, och nybildning av blodkärl hos dem.

Cancer är en kronisk sjukdom som vi alla alltid bär latent. Det är osannolikt att vi kommer att kunna utrota cancern genom att satsa på alla nya tekniker för massundersökning och behandling av tumörer, skriver Servan Schreiber. Vi måste arbeta förebyggande.

 

Hans Sternlycke

Titel: Anticancer: ett nytt sätt att leva
Originaltitel: Anticancer: A new way of life
Författare: David Servan-Schreiber
Språk: Svenska
Utgiven: 2011
ISBN: 9789127130043
Förlag: Natur Kultur
Antal sidor: 341 sidor

anticancer-450

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!