Vanlig förädling bättre än GMO

publicerad 8 november 2015

Traditionell växtförädling har visat sig bättre på att framställa grödor som tål torka än genmanipulering, enligt forskare vid International Maize and Wheat Improvement Center (CIMMYT).

Projektet Improved Maize for African Soils Project (IMMAS) har sedan starten 2010 tagit fram 21 konventionellt framavlade majssorter som kan öka produktionen med upp till ett ton per hektar.

Projektet The Drought Tolerant Maize for Africa har tagit fram 153 nya varianter, som till år 2016 beräknas kunna minska antalet människor som lever i fattigdom med nio procent i 13 afrikanska länder.

CIMMYT och sex andra organisationer samverkar även med Monsanto för att ta fram genmodifierad torktålig majs, men det kommer att dröja flera år innan man uppnår likvärdiga resultat. Orsaken är att torktåligheten är komplicerad och beroende av flera olika gener, något som gör det svårt att nå resultat när man påverkar en gen i taget, skriver tidskriften Nature.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!