Tjernobyls skogar ruttnar inte

publicerad 27 februari 2015

Lövverk och döda träd har inte ruttnat på 30 år efter katastrofen inom den radioaktiva spärrzonen kring Tjernobyl. Detta har Timothy Mousseau, biolog och forskare vid South Carolina-universitet i USA, kommit fram till, skriver tyska veckomagasinet Der Spiegel som rapporterar facktidskriften Oecologica.

Vid besöken i längre bort belägna skogar lade Mousseau märke till att lövskiktet blev allt tjockare ju djupare han trängde ner i den radioaktivt smittade zonen. Mousseau och hans kollegor gjorde ett experiment genom att fördela 572 små säckar med löv på 20 olika starkt radioaktivt nersmutsade platser. Lövverket i de små säckarna var så gott som sönderfallet efter nio månader när det inte var på­verkat av någon radioaktiv omgivning.

Det är svamp och mikrober som gör att löv och döda träd ruttnar. Och dessa organismer dödas eller skadas av radioaktiviteten. På så sätt konserveras skogarna kring Tjernobyl. En eldsvåda i dessa sko­gar vore fruktansvärd, befarar forskarna – radioaktiviteten som nu är bunden i löv, kvistar och döda träd skulle då sprida sig.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!