Ökande risk för kärnkraftsolyckor

publicerad 22 november 2014

Det är anmärkningsvärt att den svenska strålsäkerhetsmyndigheten planerar att besluta om livstidsför­längning för reaktorerna i Oskarshamn utan att rådgö­ra med grannländer, skriver Greenpeace i Sydsvenskan.

“På grund av de stora risker som kärnkraft för med sig finns internationella regelverk för hur dessa beslut ska fattas. Men allt pekar nu på att Strålsäkerhets-myndigheten struntar i Sveriges internationella förpliktelser, gör industrin till viljes och ger grönt ljus för fortsatt drift.” Så skriver Annika Jacobson, chef för svenska Greenpeace, och Rolf Lindahl, ansvarig för kärn­kraftsfrågor vid organisationen, på Sydsvenskan debatt tisdagen den 26 augusti.

Beslutet att förlänga drifttiden för Oskarshamnsreaktorerna för­bereds utan att någon miljökon­sekvensbeskrivning har gjorts, vilket strider mot Esbokonventionen, som antogs fem år efter Tjernobylolyckan för att förhin­dra skadliga, gränsöverskridande miljöeffekter.

Sverige har några av de äldsta kärnkraftverken på planeten. Fyra av tio kommer att passera 40-årsstrecket i år, vilket är den livslängd reaktorerna konstruerades för. Inget kärnkraftverk har drivits längre än 50 år, och det saknas kunskap om lång­tidsdriftens konsekvenser, skriver Annika Jacobson och Rolf Lindahl. Trots att reaktorerna uppgraderas och repareras för­sämras deras allmänna tillstånd, och därmed ökar risken för allvarliga olyckor.

Greenpeace kräver i ett brev till miljöminister Lena Ek (C) att Sverige lever upp till sina internationella förpliktelser och genomfor en miljökonsekvensbeskrivning innan beslut om villkor för en eventuell livstids­förlängning fattas.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!