Nytt företag letar gas i Dalarna

publicerad 21 september 2014

Ett nytt borrhål i Siljansringen planeras av företaget Igrene som tar in tio miljoner kronor från råvaruinvesterare för sitt projekt att hitta gas och olja, rapporterar Dalarnas tidningar.

Tidigare projekteringar av andra företag har inte hittat något i området, men ägarna till Igrene tror att de har letat på fel plats, det vill säga mitt i Siljansringen. Igrene har under de senaste åren bor­rat fem hål på olika platser och är övertygade om att det finns gas i Mora och olja i Rättvik. Förra året hittade de ren metangas på 170 meters djup.

Siljansringen skapades när en meteorit slog ner på platsen för 377 miljoner år sedan. Sprickorna som då skapades i berggrunden tillåter metangas och varmt vatten att sippra upp från djupare lager, och det märks bland annat som öppna vakar i isen på Siljan och Orsasjön vintertid. Igrene ska i det kommande prospektet utveckla hur de ser på gasprojektets miljöaspekter.

 

Satellitbild över Siljansringen i Dalarna.
Satellitbild över Siljansringen i Dalarna.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

Fakta Siljansringen

Siljansringen i Dalarna är Europas största nedslagskrater (astroblem), med en diameter på ca 52 km. Kratern skapades då en cirka 4 km i omkrets stor meteorit slog ned och träffade jordens yta under devon för 360-368 miljoner år sedan. Astroblemets kanter bildar en cirkel av lägre liggande områden, som idag innehåller många insjöar, varav Siljan är den största. Andra sjöar i Siljansringens kanter är Orsasjön, Skattungen och Oresjön. Nedslagets effekter syns också tydligt i berggrunden i området då de ordoviciska och siluriska bergarterna ligger som en ring i området.

Det har ställts i utsikt och finns fortfarande förhoppningar om att marken döljer oljefyndigheter och naturgas som kan vara värda att exploatera. Gasen skulle ha kunnat hållas kvar under det lock av smält berg som nedslaget förorsakade. Fyndigheterna skulle härröra från olja av icke-biologiskt ursprung enligt teorier av sovjetiska forskare och kosmologen med mera Thomas Gold (1992).

På 1980-talet bedrev företaget Dala Djupgas AB provborrningar i området utan önskat resultat. 2013 bedriver företaget Igrene AB liknande undersökningsverksamhet.

 

 

Källa: Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!