En öppen process ökar folkligt vindkraftsstöd

publicerad 27 mars 2017
Vindkraftspark vid Straum, Sor-Trondelag, Norge

Minskad chans för folk att påverka lokalt kan skada tilltron till vindkraften – tvärtemot den politiska tanken bakom ändrade regler enligt ny avhandling.

Johanna Liljenfeldt, författaren till avhandlingen vid Umeå Universitet, har analyserat planeringsprocessen för storskalig vindkraftsutbyggnad i Sverige, Norge och Finland.

– En öppen och transparent planprocess bör aldrig ses som ett nödvändigt ont, utan i stället som av största vikt för att få folkligt stöd för en utbyggnad av vindkraften, säger hon.

Hennes resultat visar att i takt med att planreglerna har ändrats för att möjliggöra en snabbare utbyggnad har allmänheten fått mindre formellt inflytande och diskussionerna i stället flyttas till andra forum. Motståndet kan då nå långt utanför den plats som är aktuell, med påföljd att attityderna till att bygga ut vindkraft påverkas generellt.

Vindkraftens placering i Sverige ska hittills ha varit relativt jämnt fördelad mellan olika grupper, det vill säga socioekonomisk ställning har spelat en liten roll för vad vindkraft byggts jämfört med andra faktorer.

– Om man utesluter lokalbefolkningen från förhandlingar om hur nyttor av vindkraften ska fördelas kan de få samma verkan som när man inskränker möjligheterna till påverkan på den formella planeringsprocessen, alltså att motståndet växer och finner andra arenor som gör det svårare att komma överens.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!