Veckans historia: 19 september – 25 september

publicerad 19 september 2016
- av Alexander Almqvist
[slider id='31340' name='Veckans historia: 19 september – 25 september' size='full']

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nya Dagbladets artikelserie Veckans historia ger dig en tillbakablick till historiska händelser som ägt rum under denna vecka. Programledare är Alexander Almqvist-Paajanen. Häng med!

 

19 september

634: Staden Damaskus i Bysantinska riket faller efter att det Rashidunska kalifatet, under ledning av Khalid ibn al-Walid, belägrat staden i en knapp månad. Damaskus, som idag är Syriens huvudstad, var den första stora muslimska staden inom det Bysantinska riket att falla i händerna på Kalifatet.

1881: USA:s president James Garfield avlider i sviterna av skottskador från ett attentat den 2 juli samma år. James Garfield var en av de kortast sittande presidenterna i USA:s historia, då han endast innehade presidentposten i 200 dagar. Garfields mördare, Charles J. Guiteau, förklarades vara sinnessjuk och avrättades genom hängning för presidentmordet.

1898: Det Oscarianska operahuset i Stockholm, idag kallat Kungliga Operan, invigs efter att det dåvarande Gustavianska operahuset rivits. Operahuset tog sju år att bygga. På baksidan av Operan finns Sveriges kanske kändaste restaurang, Operakällaren, med tillhörande nattklubben Café Opera.

1967: Republiken Benin utropas som självständig nation efter att ha varit en delstat tillhörande staten Biafra. Republiken Benins självständighet varar i bara ett dygn innan republiken annekteras av Nigeria nästföljande dag. Republiken Benin ska inte förväxlas med den nuvaran de staten Benin, som då hette Republiken Dahomey.

1985: En kraftig jordbävning slår till mot den mexikanska huvudstaden Mexico City på morgonen. Jordbävningen i Mexico City mätte 8,0 på richterskalan och orsakade stor förödelse i huvudstaden. Den exakta dödssiffran varierar, men beräknas hamna någonstans mellan 10 000 till 40 000 omkomna och omkring en halv miljon mexikanare som blev av med sina hem efter jordbävningen. Den dåvarande mexikanska presidenten Miguel de la Madrid har kritiserats för hur han och hans administration agerade efter jordbävningen, bland annat eftersom de la Madrid vägrade ta emot internationellt bistånd då han menade att Mexiko klarade sig på egen hand.

 

20 september

1260: Preussarna inleder ett uppror mot Tyska orden. Den preussiska befolkningen ville frigöra sig mot Tyska orden, som utförde ett korståg mot de hedniska preussarna i syfte att tvinga dessa att konvertera till kristendomen. Upproret mot Tyska orden visar sig inledningsvis bära frukt men Tyska orden, med hjälp av det Tysk-romerska riket och Böhmen, lyckas till slut besegra preussarna och många hedningar flyr istället till Storfurstendömet Litauen.

1519: Den portugisiske sjöfararen och upptäcktsresanden Ferdinand Magellan inleder den första världsomseglingen runt jorden när han sätter segel från Sanlúcar de Barrameda i sydvästra Spanien. Under världsomseglingen seglar Magellan förbi Sydafrika och vidare till Stilla havet genom Alla helgons sund, det som idag kallas Magellans sund. Magellan kunde inte genomföra hela världsomseglingen tillbaka till Europa efter att ha dödats i kriget mellan den spanska ökolonin Macu och ön Cebu, i det som idag är Filippinerna. Av de fem skepp som satte segel från Europa klarade bara ett av skeppen ta sig runt jorden.

1898: Det första numret av den tyska dagstidningen Berliner Morgenpost ges ut. Tidningen grundades av juden Leopold Ullstein. Berliner Morgenpost, som är Berlins näst mest lästa dagstidning, drivs idag av det tyska mediehuset Axel Springer SE.

1946: Filmfestivalen i Cannes anordnas för första gången. Filmfestivalen, som årligen hålls i den franska kuststaden, räknas av många som världens främsta filmfestival. Filmfestivalen i Cannes är välkänt för sitt pris Guldpalmen, som årligen delas ut till årets bästa film.

 

21 september

1435: Kongressen i Arras får hertigdömet Burgund att byta sida och sluta fred med Frankrike i Hundraårskriget. Det hela ses som ett stort nederlag för England, som sedan tidigare varit allierat med Burgund. Sedermera går Frankrike segrande ur Hundraårskriget.

1619: Alingsås får stadsrättigheter av kung Gustav II Adolf och är därmed en av de äldsta städerna i Västergötland. Alingsås är i dag med sina 24 000 invånare den sjunde största tätorten i Västra Götalands län.

1981: Belize förklaras som en självständig nation efter att ha varit en koloni åt Storbritannien sedan 1862. Tidigare tillhörde Belize den förre detta kronkolonin Brittiska Honduras, vilken man kom att bryta med 1973, men man fick vänta till 1981 med att bli självständiga från britterna.

2004: Byggandet av skyskrapan Burj Khalifa i Dubai, Förenade Arabemiraten, inleds. Det kommer att dröja sju år, till 2010, innan byggandet av Burj Khalifa var klart. Burj Khalifa är med sina 828 meter världens högsta fristående byggnad.

 

22 september

1217: Ludvig VIII, kung av Frankrike och England, undertecknar fördraget i Lambeth. I fördraget erkänner han att han inte är Englands rättmätige regent och lämnar den engelska kronan. Henrik III blir istället Englands kung.

1792: Den franska monarkin avslutas officiellt och det franska nationalkonventet deklarerar det som kom att kallas den Första republiken. Första republiken varade till 1804 då republikens förste konsul Napoleon Bonaparte utropar sig till kejsare.

1823: Joseph Smith, grundaren av Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, mer känd som Mormonkyrkan, säger sig ha funnit guldplåtar genom att ha vägletts av ängeln Moroni. Guldplåtarna hittade Smith i Manchester, New York, och han kom att översätta texten på guldplåtarna till det som kom att bli Mormons bok några år senare.

1932: Kungadömet Saudiarabien erkänns som stat. Saudiarabien bildades efter att kungadömena Hijaz och Najd slagits samman. Den person som anses ha betytt mest för etableringen av Saudiarabien är Hijaz och Najd slagits samman är kung Ibn Saud, som enade de olika stammarna på Arabiska halvön till ett enat rike. Ibn Saud var Saudiarabiens kung från att landet bildades 1932 till 1953.

 

23 september

1241: Den isländske skalden Snorre Sturlasson mördas. Sturlasson är mest känd för sina många skalder, bland annat Heimskringla. Sturlasson mördades i samband med ett misslyckat uppror mot den norske kungen Håkon Håkonsson.

1909: Fantomen på Operan, skriven av fransmannen Gaston Leroux, publiceras i serieformat i en känd fransk dagstidning. Året därpå släpps Fantomen på Operan som roman och blir en stor succé. 1925 filmatiseras boken och 1986 blir boken en musikal i regi av den berömde Andrew Lloyd Webber. Musikalen har setts av över 100 miljoner människor och räknas som en av de största musikalerna i modern tid.

1913: Fransmannen Roland Garros blir den förste människan att flyga över Medelhavet. Flygningen sträckte sig från Fréjus i södra Frankrike till Bizerte i Tunisien. Roland Garros blev senare stridspilot i Första världskriget och omkom 1918 efter att ha skjutits ner över Ardennerna av tyskarna, bara en dag före sin 30-årsdag. Roland Garros har fått den arena där tennismästerskapet Franska öppna spelas uppkallad efter sig, Stade Roland Garros.

2008: Matti Juhani Saari skjuter ihjäl 10 personer med en pistol på en yrkeshögskola i Kauhajoki, i Södra Österbotten i Finland. Attentatet, som kommit att kallas för skolmassakern i Kauhajoki, är den dödligaste skolskjutningen i Norden. Gärningsmannen Matti Juhani Saari tar även sitt liv i dådet.

 

24 september

1664: Republiken Förenade Nederländerna ger bosättningen New Amsterdam, som kom att växa till dagens New York, till Storbritannien. Detta sker efter att britterna besegrat Nederländerna i det andra engelsk-nederländska kriget. New Amsterdam var också den första stad i Nordamerika där judar bosatte sig. 1667 döper britterna om New Amsterdam till dagens New York.

1896: Friherren och politikern Louis Gerard De Geer avlider 78 år gammal. De Geer är känd som Sveriges första statsminister, vilket han var 1876-1880. I sitt politiska liv var Louis De Geer med och tog fram en rad olika politiska beslut som kom att ha stor betydelse för Sveriges framtid. Bland annat lagarna om ogift kvinnas myndighet vid 25 års ålder samt konkurslagen.

1973: Guinea-Bissau förklaras som en självständig nation. Detta efter att landet tidigare varit en koloni åt Portugal. Året därpå, 1974, erkänner även Portugal Guinea-Bissau som självständigt. Den marxistiska befrielserörelsen i Guinea-Bissau lyckades, med stöd av bland annat Sovjetunionen, Kuba och Kina, besegra den portugisiska kolonialmakten. Efter självständigheten utfördes flera massakrer av de soldater som slagits på portugisernas sida. Den 24 september är Guinea-Bissaus nationaldag.

1991: Det amerikanska grungebandet Nirvana släpper albumet Nevermind. Albumet, med låtar som Smells Like Teen Spirit, Come as You Are, In Bloom och Lithium, kom att bli bandets största kommersiella succé och har sålts i omkring 30 miljoner exemplar.

 

25 september

1396: Osmanska riket segrar i Slaget vid Nikopolis där man besegrar en kristen allians bestående av bland annat Bulgarien, Ungern, Polen, Tysk-romerska riket, Valakiet och Frankrike. Den osmanska segern blir ett hårt nederlag för det kristna Europa och bereder väg för en omfattande expansion av Osmanska riket, som senare kom att annektera stora delar av Östeuropa, Mellanöstern och Nordafrika.

1598: Hertig Karl, även känd som Karl IX, besegrar Sigismund, kung av Sverige och Polen, i Slaget vid Stångebro, strax utanför Linköping. Slaget fick stor betydelse för hertig Karls krig mot Sigismund, vilken fick komma att fly från Sverige. Efter kriget, som hertig Karl går segrande ur, upplöses den Svensk-polska unionen och Sverige blir en självständig nation, vilket man är än idag.

1789: Den amerikanska kongressen godkänner det som idag kommit att kallas för Bill of Rights, rättighetsförklaringen. I Bill of Rights finns 10 tillägg som ger medborgarna, från början endast vita män, i USA särskilda rättigheter, bland annat rätten att bära vapen.

 

 

Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!