USA:s regering hotade Yahoo – ville ha användardata

Den amerikanska regeringen ska ha hotat internetjätten Yahoo med mångmiljonböter om inte företaget lämnade över data om sina användare, enligt Yahoos chefsjurist.

publicerad 12 september 2014

Under 2007-2008 krävde USA att få tillgång till Yahoos användardata, som skulle vara en del av säkerhetstjänstens NSA:s övervakningsprogram Prism.

När Yahoo gav regeringen kalla handen hotades man på att få böta 250 000 dollar om dagen. Det skulle på ett år motsvara över 6,5 miljarder kronor, enligt ett blogginlägg från i torsdags av Ron Bell, chefsjurist på Yahoo.

I blogginlägget framgår det att Yahoo kommer offentliggöra över 1500 sidor av tidigare hemligstämplade dokument som handlar om hur Yahoo tog strid mot utvidgningen av de amerikanska övervakningslagarna.

”Trots att dokumenten offentliggörs kommer ändå vissa delar inte att publiceras. De dokument som offentliggjorts understryker hur vi fick kämpa för att kunna utmana USA:s regerings övervakningsinstanser”, skriver Ron Bell i blogginlägget och framhäver att massövervakningen dessutom strider mot USA:s konstitution.

Anledningen till att Yahoo väljer att publicera de kontroversiella och tidigare hemligstämplade dokumenten är att man nyligen gick segrande ur en domstolstvist med just den amerikanska regeringen och om de har rätt att kräva att Yahoo lämnade ut sina användares data.

Säkerhetstjänsten National Security Agency, mer känd som NSA, blev i juni förra året uppmärksammade av NSA-medarbetaren Edward Snowdens läckor. Bland det första dokument som uppmärksammades av Snowdens läckor handlade om just programmet Prism, vilket ger NSA tillgång till flera it-jättars databaser.

Programmet Prism startades 2007. Sedan dess har det vuxit och vuxit. Idag är det den största bidragsgivaren till president Barack Obamas dagliga genomgångar av topphemligt underrättelsematerial.

Fakta: Prism

Programmet Prism startades 2007 av säkerhetsmyndigheten NSA.

Det gav myndigheten full tillgång till databaser hos företag som Google, Apple och Facebook.

Idag är det den största bidragsgivaren till president Barack Obamas dagliga genomgångar av topphemligt underrättelsematerial.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!