Så skyddar du dig och din smartphone

Tillhör du en av de miljontals svenskar som idag innehar en smart telefon? I så fall är du som sagt inte ensam. Dock är din integritet mer hotad än du troligen kände till. Som normalanvändare exponerar du dig ganska brett med en smart telefon. Ta del av Nya Dagbladets integritetsguide för smarta telefoner!

publicerad 28 januari 2013

Smarta telefoner, eller smartphones, har på rekordkort tid gett oss otroliga tekniska möjligheter i vår vardag. Vi bär samtidigt en högfunktionell stillbildskamera, videokamera, e-posthanterare, kalender, diktafon, radio- och musikspelare, Internetåtkomst mm i vår byxficka  – dagligen. I kombination med alla appar som tillverkas erbjuds vi alla tänkbara funktioner som en datorliknande telefon kan utföra.

Problemet med de smarta telefonerna är dock allting vi inte känner till om dem inklusive hur de fungerar.

Låt oss börja med att konstatera att en smart telefon inte är något för den som verkligen värnar om sin integritet, sitt privatliv eller sina företagshemligheter. Håll dig i så fall till de äldre mobiltelefonerna, eller skaffa ingen mobiltelefon alls. Datalagringsdirektivet som trädde i kraft den 1 maj 2012 innebär redan en svår integritetskränkning för dem som använder vanliga mobiltelefoner.

Med ökad medvetenhet och viss urskillning kan du ändå ta del av de smarta telefonernas många möjligheter utan att blotta dig allt för mycket.

Som normalanvändare uppmanas du att ansluta ett konto till din smarta telefon vilket ökar användarvänligheten, men som också minskar din integritet. Ofta lagras din personliga information per automatik på Internet i så kallade molntjänster. Normalt har inte tredje part tillgång till denna data, men intrång i datacentraler blir allt vanligare. Du kan här helt enkelt knyta din telefon till ett anonymt e-postkonto och helt enkelt välja att inte mata in dina känsligare uppgifter. Detta gör att du ändå kan använda många tjänster och funktioner.

Som användare av en smart telefon tillfrågas du ofta om tillstånd att lagra information i molnet eller på annat sätt. Det är ofta inte nödvändigt att svara ja på dessa frågor. Prova att neka telefonen tillståndet och se om det ändå räcker för din funktionalitet.

Som standard lagrades dina positioner året om i din Iphone. Här exempel på positionsdata ifrån en Iphone utritad på karta.
Som standard lagrades dina positioner året om i din Iphone. Här exempel på positionsdata ifrån en Iphone utritad på karta.

GPS och positionering
De flesta smarta telefoner har en inbyggd GPS som är aktiverad (en tjänst som ofta kallas platstjänster). Populära Iphone som tillverkas av Apple ertappades med att ständigt spara information om var telefonen befunnit sig och kartlade således ägarens position i detalj året om. Apple skall nu ha ändrat på inställningen, men flertalet platsbaserade tjänster i smarta telefoner lagrar på olika sätt information om var du varit. Tillämpa här urskillning. Du kan ha GPS/platstjänster inaktiverade som regel och bara kvickt aktivera funktionen när du behöver den.

Det räcker oftast att skriva förkortningar och antydningar
Det räcker oftast att skriva förkortningar och antydningar i kalendern

Använd bara antydningar i kalendern
En kalenderfunktion kan man vilja använda för att få koll på sin planering och till att sätta påminnelser till möten i etc. Det räcker ofta med att skriva stödord eller förkortningar för att du skall minnas vad som avses. Kommer någon obehörig över din kalender säger inte dina anteckningar allt för mycket för den utomstående. Denna princip om förkortningar och antydningar kan du använda genomgående i telefonen. Riktigt känsliga uppgifter bör du kanske aldrig skriva in i telefonen, men det kan vara värt att veta att det finns kraftfulla appar som är till för att lösenordsskydda utvalda anteckningar i din smarta telefon.

Strålningen
En smart telefon (inkl. äldre mobiltelefoner) utsöndrar elektromagnetiska fält samt värmestrålning. För att minska strålningen kan du stänga av 3G-läget (och 4G) på telefonen och bara köra 2G/GSM-läget. Det räcker oftast gott för både telefonsamtal, sms och enklare dataanvändning (som kan skickas via GSM/Edge-nätet när 3G-läget är inaktiverat). Batteritiden ökar då också drastiskt.

Telefonen kan hackas via mobil/datanätet
Tänkt på att din telefon ofta är uppkopplad mot centraliserade molntjänster utanför din kontroll och att den kontinuerligt kommunicerar med Internet vilket gör att det rent tekniskt sett finns en möjlighet att bryta sig in på din telefon utifrån och att information kan hamna i orätta händer. Det finns därför särskilda brandväggsprogram som ökar säkerheten på din smarta telefon. Antivirusföretaget AVG erbjuder en gratis version.

Undvik okända appar och uppdatera telefonen
Installera inte appar ifrån nätet som du inte känner till och som inte är väl beprövade. På så vis minskar du risken för att trojaner och annan skadlig programvara kommer in i din telefon. Uppdatera operativsystemet i telefonen regelbundet genom att ansluta den till datorn och ladda ned den senaste versionen. Till de vanligare operativsystemen hör Apples IOS och Googles Android.

Mobilkameran
Dagens smarta telefoner har avancerad optik som erbjuder högupplösta fotografier och film. Ofta finns en kamera på båda sidorna av telefonen. För att undvika att någon utnyttjar spionprogramvara som kan ha kommit in i din telefon och således kan se dig och ditt hem kan du sätta någonting över kameran när du inte använder den. Kameran på framsidan är troligen mindre attraktiv för dig som värnar din integritet.

Smart telefon utan uppkoppling
Det finns oändligt mycket du kan använda till smarta telefon till som inte kräver någon uppkoppling. Utöver funktioner som t.ex. elektronisk kalender, att göra listor, påminnelser, kamerafunktioner etc finns det många appar som kan köras helt fristående från mobilnätet/Internet. Alla dessa kan du använda med bevarad integritet och säkerhet genom att:

  • Köpa telefonen kontant
  • Slå av datakommunikationen (2G/3G/mobildata) i telefonen
  • Strunta i att stoppa i ett sim-kort
  • Koppla in telefonen med kabel till datorn när du vill överföra foton, uppgifter, appar etc.

 

 

Källor och relaterade länkar:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Datalagringsdirektivet
http://www.sweclockers.com/nyhet/13855-iphone-lagrar-positionsdata-i-hemlighet
http://www.sweclockers.com/nyhet/12795-laptopanvandare-varnas-for-hudskador
http://www.avg.com/eu-en/for-mobile

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!