Här är alternativen som slår integritets-knockout på Google!

En absolut majoritet av alla internetanvändare använder Googles sökmotor - varje dag. Många gör tiotals eller hundratals sökningar om dagen. Vad man kanske inte tänker på är att alla ens sökningar registreras och lagras av Google. Trött på att bli kartlägd? Finn alternativen i NyD:s unika sökmotorguide!

publicerad 14 juli 2013
- av Markus Andersson
Google har länge dominerat sökmotormarknaden och fått kritik för integritetshanteringen - men nu finns alternativ

Oftast är syftet med Googles lagring av dina sökningar att kunna öka sina vinster genom att bättre rikta reklam baserad på vad Google tror vara dina privata behov och intressen. Även detta kan många uppfatta som integritetskränkande.

Vad dock många fram tills Edward Snowdens avslöjande inte känt till är att Google inte bara utnyttjat dina privata sökningar i vinstintressen utan att också andra krafter och intressen under en längre tid tagit del av privatpersoners data ifrån Google.

Så då återstår frågan, vad är alternativen?

Nya Dagbladet har gått igenom några av de bättre alternativen främst ur integritetssynpunkt.

När det gäller effektivitet och träffsäkerhet är fortfarande Google överlägset bäst. Många alternativ har varit urusla när det gäller träffsäkerheten vid sökningar. Ett exempel på detta är Microsofts söktjänst Bing. Trots att Microsoft är en internetgigant med stora ekonomiska resurser som avsatt mycket pengar till sin egen söktjänst har den floppat rejält. Inte heller Yahoo är i närheten av att matcha Google.

I regel får du alltså inte samma sökresultat på alternativa söktjänster som hos Google. Även om den första eller andra träffen är likvärdig kan övriga träffar vara klart irrelevantare. Ofrånkomligt är också alternativens sämre träffsäkerhet på mindre språk såsom svenska.

Men alternativen har blivit bättre och effektivare. Och i takt med att Google också börjat censurera många sökningar blir alternativen allt intressantare att titta på. Googles makt att filtrera bort eller manipulera sökresultaten har blivit en ofattbart stor maktfaktor som kan ha en betydande inverkan i samhället för både stater, företag och privatpersoner. Politiska, ekonomiska och personliga faktorer kan få stor genomslagskraft genom manipulering av sökresultaten som ibland utförs efter påtryckningar ifrån tredje part.

Alternativen till sökningar med Google:

Yandex.com
Utvecklas av ett ryskt internetföretag. Är i dagsläget världens fjärde största sökmotor och den allra största i delar av Östeuropa.

I Östeuropa är man generellt sett skeptisk till att använda västerländskt baserade tjänster och strävar liksom Iran och andra mer självständiga makter efter att utveckla egna tjänster istället för att förlita sig på USA och andra. Information som hanteras och lagras av Yandex passerar, till skillnad ifrån Googles informationsflöde, högst sannolikt inte NSA och andra västliga underrättelsetjänster per automatik. En skiftning har börjat ske mellan öst och väst där väst tidigare upplevdes friare och det kommunistiska Sovjetunionen som en mer intolerant del av världen med övervakning och diktaturfasoner. Efter Sovjetunionens fall har öststaterna allt mer fått tjäna som en frizon för informations- och yttrandefrihet mot den censur och det övervakningssamhälle som nu växer fram i väst.

För och nackdelar med Yandex:

yandex-450+ Tar inte order ifrån västerländsk makt och underrättelsetjänst
+ Opåverkad av västerländskt initierad censur och sökträffsmanipulation
+ Erbjuder en rad andra tjänster liksom Google gör, såsom bildsök, e-post, karttjänster, API:er etc och en egen webbläsare, Yandex Browser som baserad på Chromium, som är öppen källkod

– Medioker träffsäkerhet
– Söksida på svenska saknas
– Dålig sökträffsrelevans på svenska
– Säker anslutning (https) är inte standard

Besökadress: http://yandex.com/

 

DuckDuckGo.com
DuckDuckGo är en sökmotor baserad i Pennsylvania som sätter integritet högt; den sparar ingen användarinformation. Utöver traditionella sökträffar kommer det även upp information från användargenererade sidor (så som Wikipedia) i en infobox längst upp på sidan för att förbättra resultatet. Du kan ställa in land och språk till svenska från engelska för att förbättra användarupplevelsen.

För och nackdelar med DuckDuckGo:

duckduckgo-450+ Profilerar sig mot integritet och säkra anslutningar och sökningar
+ Söksida finns på svenska

– Medioker träffsäkerhet
– Dålig sökträffsrelevans på svenska

Besökadress: https://duckduckgo.com/

 

Startpage.com (ixquick)
Med Startpage kombineras Ixquicks integritetsskydd med Googles träffsäkerhet. De här två aspekterna gör Startpage unikt. Du kan fortsätta att använda sökresultaten från världens mest populära sökmotor, men du får integritetsskyddet från Ixquick, världens mest privata sökmotor. Du kan ställa in land och språk till svenska från engelska för att förbättra användarupplevelsen. Under inställningar finns även en rad andra ändringar som du kanske önskar göra såsom inaktivering av “familjefiltret” etc pga att den försämrar träffsäkerheten generellt.

För och nackdelar med Startpage (ixquick):

ixquick+ Profilerar sig mot integritet, sparar inga ip-nummer vid sökningar
+ Hög träffsäkerhet generellt, använder Googles sökmotor i bakgrunden
+ Erbjuder proxytjänst vid vidare besök till de listade sökresultaten
+ Söksida finns på svenska

– “Familjefiltret” är aktiverad som standard vilket betydligt försämrar den generella träffsäkerheten
– Beroende av Google-imperiet och dess hemliga algoritmer och censur
– Klart sämre bildsöksfunktion än Googles

Besökadress: https://startpage.com eller svenska startsidan https://startpage.com/sve/

 

Tips
Lägg till din favoritsökmotor som standardval i din webbläsare. Då slipper du först gå in på söktjänsternas sajt när du skall göra en sökning utan kan använda den önskade sökmotorn direkt i webbläsarens snabbsöksfunktion.

Bidra med fakta till guiden 
Nya Dagbladets guide är givetvis inte fullständig utan vi har valt att publicera all fakta som varit tillgänglig för redaktionen. Givetvis finns det både fler alternativ och ytterligare fakta att tillföra. Vi mottager därför tacksamt läsarnas egna tips som kan tillföras till denna guide!

Sammanfattning
Generellt kan sägas att träffsäkerheten eller sökträffsrelevansen hela tiden ökar. Samliga tjänster och aktörer förbättrar ständigt sina algoritmer och sin indexeringskapacitet. Generellt minskar också gapet mellan Google och konkurrenterna. Vilket alternativ du använder beror på dina behov. Gör du ett litet antal sökningar och värnar integriteten allra högst är kanske Duckduckgo eller Yandex att föredra. Om du gör ett stort antal sökningar och använder en sökmotor i arbetet och snabbt behöver hitta rätt resultat utan att helt utelämna dina sökhistorik till tredje part kanske ixquick är alternativet via tjänsten Startpage.

Startpage.com bäst i test!
Tills att Yandex, DuckDuckGo och andra ökat sin effektivitet och användarvänlighet får Startpage.com stå på tronen som förstahandsalternativ i Nya Dagbladets sökmotorguide.

 

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!