Nya Dagbladet

Mest läst..
Integritetsbrott

Google samlade in lösenord – får böta 45 miljoner

Publicerad 12 mars 2013, uppdaterad kl. 9:15

Under Googles projekt med att skapa "Street view" för sin karttjänst samlade Googles Street view-bil in lösenord ifrån hemmanätverk. I en uppgörelse med 30 amerikanska delstater får de nu betala 45 miljoner i böter. Det rapporterar tidningen IDG.

Den sofistikerade kameran fotar med 360 graders vinkel överallt där bilen åker. Foto: Flickr/Freefotouk/CC BY-NC 2.0

Den sofistikerade kameran fotar med 360 graders vinkel överallt där bilen åker. Foto: Flickr/Freefotouk/CC BY-NC 2.0

Google kallar händelsen för en incident då projektet med karttjänsten Street view som ger användare av Google Maps möjligheten att gå ned i gatuvy och få detaljerade gatubilder, drog igång 2010. Bilen var utrustad med utrustning som gjorde att den kunde snappa upp trådlös kommunikation vilket snabbt blev stora mängder data när bilen åkte runt i bostadsområden i stora delar av världen.

Datainsamlingen för att ta bilder hade pågått i flera år, där även e-post, sms och webbloggar kom med. En granskning har skett under ledning av åklagaren Richard Blumenthal från delstaten Connecticut. Den startade efter att Google avslöjade att dess bilar hade samlat in data från nätverk som betecknades som osäkra.

För att undvika rättsliga åtgärder ifrån delstaterna har Google gått med på uppgörelsen trots att de förnekar brott. Google som inte vill kommentera fallet väljer att kalla händelsen för ett misstag.

Under insamlingen av data för panoramabilder av mängder av gator kom Google av misstag ha kommit över data i mer än 30 länder. I efterhand uppger sig Google ha sållat ut alla icke-relevanta data.

Tidigare dömdes Google att betala 25 000 dollar till amerikanska kommunikationsmyndigheten FCC för att ha förhalat en granskning, men myndigheten vidtog inte några ytterligare juridiska åtgärder då den inte ansåg det vara klarlagt ifall datainsamlingen hade brutit mot lagen.Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här


LÖPSEDELN


Foto: Flickr/Emily Lakdawalla/CC BY-NC-SA 2.0
Foto: Emily Lakdawalla/CC-BY-2.0

”Hotet från asteroider har underskattats”

26 träffar på jorden mellan 2000-2013. Forskningsstiftelsen B612 larmar om att det har slagit ner fler asteroider på jorden de senaste åren än vad som tidigare befarats.

Helsingborgs Dagblad nu under Bonniers paraply

”Viktigt att vara tillräckligt stora” Den Bonnierägda dagstidningen Sydsvenskan köper upp konkurrenten Helsingborgs Dagblad.
Infrastruktur
jarnvag-1024
Foto: Ulf Bodin/CC-BY-NC-SA-2.0

DEBATT: ”Mordet på länsbanorna”

NyD Debatt. Hans Sternlycke skriver i detta debattinlägg om varför Sverige borde satsa ordentligt på länsbanorna och den svenska järnvägen.
David Axelrod. Foto: Wikimedia/P052909PS-0177
David Axelrod

Han ska göra Miliband till premiärminister

Låg bakom Barack Obamas makalösa succévalkampanj 2008. David Axelrod blir den som får i uppdrag att ge Labour segern i det brittiska parlamentsvalet 2015.

Äldre par slogs ner i hemmet

Spricka i revbenet och ett brutet finger. Natten till söndagen blev en mardröm för Anita och Tage Eliasson som utsattes för en grov misshandel av ett ungdomsgäng.
Foto: Flickr/tomscy2000/CC BY 2.0
Foto: tomscy2000/CC BY 2.0

Polisvåld ledde till upplopp i Kina

Ökänd polisstyrka tvingades gömma sig i en buss. Efter att en person blivit nedslagen av polis i östra Kina valde folket att visa sitt missnöje.

Sverige utlämnade mördare – försattes på fri fot

Greps efter 163 dagars flykt. Salim Karabadzhakov skulle avtjäna sitt fängelsestraff i Bulgarien, men lyckades försättas på fri fot.
Foto: Flickr/Rubenstein/CC BY-2.0
Michael Bloomberg
Foto: Flickr/Rubenstein/CC BY-2.0

Bloomberg investerar i nystartad anti-vapenlobby

Kan inskränka den grundlagsskyddade vapenrätten. Michael Bloomberg investerar 50 miljoner dollar i en ny grupp mot vapen i USA.

Reinfeldt: Jag visste inte om Nuonaffären

Grillades under KU-utfrågning. Fredrik Reinfeldt säger att han först fick reda på Vattenfalls köp av Nuon via medierna.
Foto: Flickr/Spencer E Holtaway/CC BY-ND 2.0

Google snokar på alla Gmail-meddelanden

Gäller även mejl som tas emot.
Malin Björk. Pressbild: Kalle Larsson
Malin Björk
Pressbild: Kalle Larsson

Vänsterpartist polisanmäld för terrorism

Förundersökning om försök till sabotage inledd. Malin Björk, förstanamn på Vänsterpartiets lista till EU-valet, polisanmäldes för att hon hindrade ett flygplan från att lyfta från Arlanda.
Undervattenskameror
Foto: Flickr/mr. rollers/CC BY-NC-ND 2.0
Foto: Flickr/mr. rollers/CC BY-NC-ND 2.0

Länsstyrelsen: Övervakning går före integritet

”Övervakningsintresset väger över integritetsintresset” Länsstyrelsen i Skåne har gett sitt godkännande till att undervattenskameror installeras på Hylliebadet i Malmö.

Finsk strålningsforskare sparkades

”Kunde inte prata fritt om min forskning” Mobilstrålningsforskaren Dariusz Leszczynski avskedades nyligen från sitt jobb vid finska statliga Strålsäkerhetscentralen (STUK).

”GSK mutade polska läkare”

Tidigare säljare blåser i visselpipan. Den brittiska läkemedelsjätten GlaxoSmithKline (GSK) utreds av polska åklagare efter uppgifter som pekar på att bolaget mutat läkare i landet.

Fängelse för medlem i Revolutionära fronten

Flertalet av de åtalade frias. En 23-årig medlem i den vänsterextrema organisationen Revolutionära fronten dömdes idag vid Västmanlands tingsrätt för olaga hot, ofredande, skadegörelse och brott mot knivlagen.
Foto: Jace Turner
Foto: Jace Turner

Enkla knep för sparsam körning

Värna om både din bil och miljön. NyD ger dig tips på hur du kan spara pengar med det som kallas för EcoDriving.