Nya Dagbladet

Mest läst..
Integritetsbrott

Google samlade in lösenord – får böta 45 miljoner

Publicerad 12 mars 2013, uppdaterad kl. 9:15

Under Googles projekt med att skapa "Street view" för sin karttjänst samlade Googles Street view-bil in lösenord ifrån hemmanätverk. I en uppgörelse med 30 amerikanska delstater får de nu betala 45 miljoner i böter. Det rapporterar tidningen IDG.

Den sofistikerade kameran fotar med 360 graders vinkel överallt där bilen åker. Foto: Flickr/Freefotouk/CC BY-NC 2.0

Den sofistikerade kameran fotar med 360 graders vinkel överallt där bilen åker. Foto: Flickr/Freefotouk/CC BY-NC 2.0

Google kallar händelsen för en incident då projektet med karttjänsten Street view som ger användare av Google Maps möjligheten att gå ned i gatuvy och få detaljerade gatubilder, drog igång 2010. Bilen var utrustad med utrustning som gjorde att den kunde snappa upp trådlös kommunikation vilket snabbt blev stora mängder data när bilen åkte runt i bostadsområden i stora delar av världen.

Datainsamlingen för att ta bilder hade pågått i flera år, där även e-post, sms och webbloggar kom med. En granskning har skett under ledning av åklagaren Richard Blumenthal från delstaten Connecticut. Den startade efter att Google avslöjade att dess bilar hade samlat in data från nätverk som betecknades som osäkra.

För att undvika rättsliga åtgärder ifrån delstaterna har Google gått med på uppgörelsen trots att de förnekar brott. Google som inte vill kommentera fallet väljer att kalla händelsen för ett misstag.

Under insamlingen av data för panoramabilder av mängder av gator kom Google av misstag ha kommit över data i mer än 30 länder. I efterhand uppger sig Google ha sållat ut alla icke-relevanta data.

Tidigare dömdes Google att betala 25 000 dollar till amerikanska kommunikationsmyndigheten FCC för att ha förhalat en granskning, men myndigheten vidtog inte några ytterligare juridiska åtgärder då den inte ansåg det vara klarlagt ifall datainsamlingen hade brutit mot lagen.Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här


LÖPSEDELN


Reinfeldt: Jag visste inte om Nuonaffären

Grillades under KU-utfrågning. Fredrik Reinfeldt säger att han först fick reda på Vattenfalls köp av Nuon via medierna.
Foto: Flickr/Spencer E Holtaway/CC BY-ND 2.0

Google snokar på alla Gmail-meddelanden

Gäller även mejl som tas emot.
Malin Björk. Pressbild: Kalle Larsson
Malin Björk
Pressbild: Kalle Larsson

Vänsterpartist polisanmäld för terrorism

Förundersökning om försök till sabotage inledd. Malin Björk, förstanamn på Vänsterpartiets lista till EU-valet, polisanmäldes för att hon hindrade ett flygplan från att lyfta från Arlanda.
Undervattenskameror
Foto: Flickr/mr. rollers/CC BY-NC-ND 2.0
Foto: Flickr/mr. rollers/CC BY-NC-ND 2.0

Länsstyrelsen: Övervakning går före integritet

”Övervakningsintresset väger över integritetsintresset” Länsstyrelsen i Skåne har gett sitt godkännande till att undervattenskameror installeras på Hylliebadet i Malmö.

Finsk strålningsforskare sparkades

”Kunde inte prata fritt om min forskning” Mobilstrålningsforskaren Dariusz Leszczynski avskedades nyligen från sitt jobb vid finska statliga Strålsäkerhetscentralen (STUK).

”GSK mutade polska läkare”

Tidigare säljare blåser i visselpipan. Den brittiska läkemedelsjätten GlaxoSmithKline (GSK) utreds av polska åklagare efter uppgifter som pekar på att bolaget mutat läkare i landet.

Fängelse för medlem i Revolutionära fronten

Flertalet av de åtalade frias. En 23-årig medlem i den vänsterextrema organisationen Revolutionära fronten dömdes idag vid Västmanlands tingsrätt för olaga hot, ofredande, skadegörelse och brott mot knivlagen.
Foto: Jace Turner
Foto: Jace Turner

Enkla knep för sparsam körning

Värna om både din bil och miljön. NyD ger dig tips på hur du kan spara pengar med det som kallas för EcoDriving.

Hälften på Twitter twittrar inte

Antalet användare säger inte allt. 44 procent av den dryga miljarden användarkonton på Twitter är inte aktiva, enligt beräkningar från Twopcharts.
Krisen i Ukraina
ukr-rys
Foto: Sasha Maksymenko/CC BY 2.0

Ukraina sätter in militären mot separatister

Ryssland uppmanar Kiev att omedelbart sluta med sin krigföring. Ukrainas president har godkänt att landets armé inleder en kontroversiell antiterror-operation.
Fredrik Virtanen. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Fredrik Virtanen
Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Fredrik Virtanen: Endast kvinnor ska få rösta

”Männen borde omyndigförklaras av en domstol” Aftonbladets kolumnist Fredrik Virtanen skriver i en artikel att männen borde fråntas sin rösträtt.
Pressfoto: Säpo
Pressfoto: Säpo

Säpo: Ryssland förbereder krig mot Sverige

”Förhöjd rysk underrättelseaktivitet” Ryssland bedriver förberedelser för krig eller hot om väpnat våld mot Sverige, enligt Säkerhetspolisen.
Mikrofotografi av HIV-infekterad H9 T Cell. Foto: NIAID/CC BY 2.0
Foto: NIAID/CC BY 2.0

HIV-behandling från människan

Första kartan över mänskligt HIV-motstånd presenterad.

Genmodifieringens rasistiska rötter

RECENSION Hans Sternlycke har recenserat William Engdahls bok: Hotet mot livet - Den genetiska manipulationens dolda agenda.

Inga mer lokala nyheter i TV4

140 tjänster väntas försvinna. TV4 kommer från och med i sommar att sluta med sina lokala nyhetssändningar.
Öppen källkod
Foto: Flickr/notfrancois/CC BY 2.0
Foto: notfrancois/CC BY 2.0

Indien nobbar Windows – väljer istället GNU/Linux

Undviker enorma investeringskostnader. I den indiska delstaten Tamil Nadu uppmanar regeringen att man satsar på öppen källkod.