Ny typ av åldringsbrott – så skyddar du dig

publicerad 18 januari 2017
Var försiktig med att släppa in människor du inte känner igen som påstår sig behöva komma in i din bostad

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


De senaste veckorna har bedragare kontaktat äldre finsktalande medborgare i norra Sverige och utgett sig för att vara en släkting i behov av att låna pengar.

Från december och fram till nu rör det sig om 4 anmälda brott i Sundsvall, 2 brott i Örnsköldsvik och 5 brott i Umeå. Liknande brott har även skett på flera andra orter i landet.

Tillvägagångssättet har varierat en aning, men i vissa fall har det handlat om att bedragaren säger sig ha fel på sin bil och att det är anledningen till att denne behöver pengar. Bedragaren har först kontaktat den äldre per telefon och därefter ibland besökt personen i dennes hem eller bestämt träff vid en bankomat för överlämning av pengar eller kontokort och tillhörande kod. Ibland har det varit två personer vid hembesöken. De talar både svenska och finska.

En annan bedragare som nyligen försökt lura äldre i regionen är en man som riktat in sig på personer som varit och handlat mat. Strax efter att de kommit hem så har han ringt på dörren sagt sig vara från butiken. Han påstår att det blivit något fel vid betalningen så att kunden fått betala för mycket. För att kunna åtgärda problemet vill ha få kontokort och tillhörande kod.

Så skyddar du dig mot tjuvar och bedragare:

  • Var kritisk om du blir kontaktad av någon som uppger sig för att vara en släkting eller komma från någon butik eller liknande. Be om att få telefonnumret för att själv ringa upp igen eller be om att få se legitimation. Kontrollera uppgifterna med personer du litar på om du är osäker.
  • Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.
  • Förvara helst inte stora summor pengar hemma.
  • Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet. Tänk även på att skydda din kod när du betalar eller tar ut pengar.
    Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.
  • Blir du kontaktad av en misstänkt bedragare så ska du alltid ringa polisen på 112.

 

Källa: polisen.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!