Nu tvingas även småföretag handikappanpassa

publicerad 12 juli 2016
Snart måste även små företag handikappanpassa sin verksamhet

Snart måste alla landets företagare med egen butik eller restaurang anpassa sina lokaler för rörelsehindrade och människor med andra funktionsnedsättningar.

Företag med mindre än 10 anställda har tidigare sluppit dessa ofta mycket dyra anpassningar, men ska nu inte längre undantas från reglerna vilket i sin tur riskerar att leda till att gårdsbutiker och andra mindre företag tvingas lägga ner verksamheten.

Diskrimineringslagen mot bristande tillgänglighet är drygt ett och ett halvt år gammal och syftar till att företagen har en skyldighet att undanröja hinder och förbättra tillgängligheten i lokalerna, exempelvis genom att installera ramper, hissar och liknande. Detta sågs dock av många som en mycket stor och kostsam investering för små företag, varför reglerna hittills inte heller har gällt dem.

Nu är det dock slut på undantagen och samma regler ska gälla alla företag, oavsett antalet anställda, deklarerar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) för Sveriges Radio.

Regeringen motiverar förändringen med att det måste vara rättvist, och att samma regler ska gälla alla. Svenskt näringsliv och andra kritiker är dock rädda för att dessa förändringar innebär att små, ofta familjeägda företag som nätt och jämnt går runt som det är nu tvingas till kostsamma investeringar eller kanske får lägga ner sin verksamhet helt.

På forum och sociala medier har ämnet också diskuterats och flera är oroliga för att skärpta regler kommer att gynna de storföretag för vilka dessa anpassningar är en liten kostnad, men slå hårt mot mindre verksamheter och att detta på sikt kommer att leda till ännu färre butiker och restauranger som inte tillhör stora kedjor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!