Norge förbereder sig på svensk asylsystemskollaps

Norges statsminister Erna Solberg vill ha en norsk krislag där asylsökande kan avvisas vid den norska gränsen. Lagen ska kunna användas om asylsystemet i Sverige kraschar. I Danmark avvisar regeringspartiet Venstre ett liknande lagförslag i Danmark – men håller ett vakande öga på utvecklingen i Norge.

publicerad 21 februari 2016

Faran är så stor för att Schengen-samarbetet och att asylsystemet i Sverige faller samman att Norge bör ha en krislag för att hantera ett sådant scenario. Det utspelet gör Norges statsminister Erna Solberg, i den danska tidningen Berlingske. För att hantera ett sådant kris-scenario har Erna Solbergs regering utformat en ny lag som gör det möjligt för norska myndigheter att avvisa asylsökande som inte kommer direkt från ett konfliktområde.

Det betyder att asylsökande som kommer till Norge från Ryssland, men också övriga nordiska länder, ska kunna nekas rätten att söka asyl i Norge – en rättighet som annars är förankrad i FNs flyktingkonvention.

– Det är ett force majeure-förslag som vi vill ha ifall allt bryter samman, att strömmen bara fortsätter att komma och alla hamnar i Norge, för att vi ligger längst upp i yttersta kanten av Europa. Norge är ju slutpunkten, eller hur?, sade den norska statsministern i en intervju med Berlingske.

Lagförslaget presenteras inom kort för det Stortinget och förväntas få samma breda uppslutning som den norska regeringens övriga åtstramningar inom asylpolitiken redan har fått. Det norska advokatsamfundet kritiserar det lagförslaget och menar att Norge kommer att bryta mot flera internationella konventioner. Trots den hårda kritiken tycker den norska statsministern att lagförslaget är nödvändigt.

– Om inte de andra mekanismerna i Europa fungerar så måste vi ha en möjlighet att avvisa dem (red. asylsökande). Det är ju inte ett förslag om att så här ska vi göra framöver, utan det är en säkerhetsmekanism i lagstiftningen om inte andra länder lever upp till deras förpliktelser. När vi presenterar ett sådant här förslag så vet vi att det är stor skillnad mot hur saker och ting har fungerat förut, men vi måste göra någonting som förbereder oss på värsta tänkbara scenarier, säger Solberg.

I Danmark följer de politiska partierna utvecklingen i Norge noggrant. Regeringspartiet Venstres talesperson Marcus Knuth berättar för Berlingske att man inte har några fler åtstramningar att presentera – medan Dansk Folkepartis talesperson Martin Henriksen berömmer den norska regeringen för det nya lagförslaget. Däremot vill Dansk Folkeparti använda det norska lagförslaget för att pressa den danska regeringen till ytterligare eftergifter på asylområdet. Det som den danska regeringen har gjort hittills, räcker inte anser Dansk Folkeparti.

Menar du att den danska regeringen är för dåligt förberedda på att asylsystemet i Sverige och Schengen-samarbetet kan bryta samman?

– Ja, det anser jag helt klart, att regeringen är. Regeringens planer går ut på att om det kommer ett stort antal asylsökande så har man platser för att husera folk, och det är förstås bättre än att låta dem springa omkring på motorvägarna som de (red. migranter och asylsökande) gjorde i september förra året. Men det förvånar mig att man inte arbetar efter möjligheten att avvisa folk vid gränsen. För mig är det en gåta, att man inte gör det, sa Martin Henriksen till Berlingske.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!