Handgranatsattacken: Friande dom kan överklagas

publicerad 10 mars 2016
Polisbussen som attackerades

En 18-årig irakisk man friades på onsdagen av Södertörns tingsrätt för att ha kastat en dödlig handgranat mot fyra polismän i en polisbuss i Tumba förra året. Inom två veckor återkommer åklagaren med besked om den friande domen ska överklagas till högre rättsinstans.

En 18-årig man från Irak åtalades för mordförsök på fyra polismän vid Södertörns tingsrätt. Mannens DNA hittades på grepen till handgranaten som användes vid handgranatsattacken mot patrullens polisbuss. Mannen förklarade i rätten att det berodde på att en okänd ”äldre man” hade bett honom att hantera handgranaten tidigare samma dag. Södertörns Tingsrätt ansåg att det inte gick att utesluta att den irakiske mannen talade sanning – och han frikändes på den åtalspunkten – men dömdes till tre år och två månaders fängelse för två grova rån och vapenbrott.

– Hans (red. 18-åringens) förklaring är inte så orimlig att den kan lämnas helt utan avseende, sa rättens ordförande Karin Jonsson till det statliga radiobolaget Sveriges Radio.

Bevisbördan ligger på åklagaren

– Jag konstaterar att bevisningen inte räckte till. Det här är ett bevisvärderingsmål där det handlar om att värdera saker, säger Stefan Creutz, vice chefsåklagare vid Södertörns åklagarkammare, till Nya Dagbladet.

Han fortsätter;

– Den friande domen säger inte att det är okey att kasta handgranater mot polisbussar, utan att bevisningen inte räckte till i det här fallet.

I domen som blev offentlig under onsdagen skriver rätten:

”För att NN ska dömas krävs det att det inte finns några andra möjliga förklaringar till händelseförloppet än att det var han som kastade handgranaten. Tingsrätten anser inte att åklagaren har motbevisat att NN:s DNA hamnade på handgranaten vid ett annat tillfälle än när den kastades. Också vid en sammanvägd bedömning, där den bevisning kring övriga omständigheter som åklagaren har presenterat vägs in, kommer tingsrätten till slutsatsen att det finns andra möjliga förklaringar till händelseförloppet än att det var NN som ensam eller tillsammans och i samförstånd med någon annan kastade handgranaten. Han ska därför frikännas”.

Det var i augusti förra året som en invandrarmobb gick till attack mot en polisbuss i Tumba i södra Stockholm. I korsningen mellan Storvretsvägen och Odlingsvägen kastades en handgranat mot en polisbuss – i vilken det satt en polispatrull som kallats till platsen för att hålla ordning på invandrarna.

Polismännen uppger efteråt att det small högt, det kom ett ljussken, splitter och en tryckvåg. Föraren flyttade bilen och det var då oklart vad som hade inträffat. Först efter att grepen från en handgranat hittades senare på natten på ett övergångsställe knappt 20 meter bakom polisbussen stod det klart vad som hade hänt. Handgranatsattacken kunde ha slutat i ett blodbad. Polisbussens kraftiga konstruktion räddade förmodligen livet på de svenska polismännen.

– Hade det varit en annan bil hade vi med all sannolikhet haft ett par döda kollegor nu, sa en anonym poliskälla till webbtidningen Nyheter Idag när händelsen ägde rum.

Oklar fortsättning på fallet

– Nu ska jag låta det hela vila en-två veckor. Sedan ska jag fatta beslut om jag ska överklaga den friande domen eller inte, säger Stefan Creutz till Nya Dagbladet.

Polisförbundet avböjer att kommentera den friande domen till Nya Dagbladet eftersom den inte vunnit laga kraft. I en intervju till statsradions nyhetsprogram Ekot ger dock Christer Palmkvist, Polisförbundets andre vice ordförande, sin syn på attacker mot poliser i stort.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!