Åklagare: Därför kan vi inte gripa Obama under Sverigebesöket

Den amerikanska presidenten Barack Obama blev inför Sverigebesöket polisanmäld för brott mot mänskligheten. Chefsåklagare Krister Petersson som utreder ärendet säger dock att han är förhindrad att inleda en förundersökning mot USA:s statschef. "Detta mål måste till Internationella brottmålsdomstolen i Haag". Men till den konventionen har USA vägrat att ansluta.

publicerad 4 september 2013
Rösterna om brottsanklagelser mot Obama blir allt fler

Hör chefsåklagare Krister Petersson vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm om möjliga rättsliga åtgärder:

Radioinslaget kan också laddas ned här.

Nya Dagbladet har vänt sig till överläkaren Gunnar Olofsson som står bakom anmälan.

olofsson
Överläkaren Gunnar Olofsson står bakom anmälan

– Obama har offentligt vidgått brott mot mänskligheten: krig, olagliga interneringar i fångläger, utomrättsliga avrättningar med s.k. “drönare”, spionage och avlyssning av medborgare inom EU. Han kommer nu frivilligt till Sverige (jfr. ansträngningarna att få hit Julian Assange!) och bör kunna svara på frågor. Ett unikt tillfälle, som Fredrik Reinfeldt uttryckt saken, säger överläkaren.

Olofsson kompletterade anmälan med bl.a. videolänkar som styrker brott och skickade till Riksåklagaren – vilken vidarebefordrat anmälan till åklagarmyndigheten i Stockholm där ärendet ligger nu.

Olofsson är bekymrad över tystnaden kring brotten ifrån USA:s sida.

– Jag är bekymrad över tystnaden från olika håll där man normalt brukar vara på banan i frågor om demokrati och mänskliga rättigheter. Var är demokratiministern? De politiska partierna, åtminstone inom oppositionen? Fackföreningar? FN-förbund? Amnesty? Ledarredaktionerna på de större tidningarna? Alla de som brukar ta ton när regimen i Vitryssland bryter upp någon demonstration eller någon lag mot homosexpropaganda till minderåriga tas i Ryssland? De som applåderade Reinfeldt när han talade MR-frågor med Kinas president Hu Jintao? Denna eftergifts- och kryperipolitik mot en av vår tids största internationella förbrytare, som just nu planerar nya illdåd mot Syrien, är mycket oroväckande – och påminner om politiken mot Nazi-Tyskland på 40-talet och, det jag själv minns, lismandet för Sovjetunionen i början av 80-talet. 

Chefsåklagare Krister Petersson vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm har hanterat ärendet mot Obama.

– En utländsk statschef enligt allmänt erkända folkrättsliga grundsatser har någonting som kallas immunitet, säger Petersson till Nya Dagbladet.

Så man kan då inte ta in och förhöra presidenten?

– Nej, utan har den personen en sådan immunitet så får jag inte vidta några åtgärder, alltså av straffrättslig karaktär så som att kalla till förhör, göra husrannsakan eller anhålla eller gripa någon sådan person, utan där är mina händer bundna.

Så ingen kan göra någonting egentligen då?

– Nej, utan det som har skett under senare år är att det finns vissa internationella domstolar eller tribunaler där man då undantar statschefer. Problemet är då att den som skulle kunna vara aktuell här är ju internationella brottmålsdomstolen i Haag, men där har ju inte USA tillträtt den stadgan och där har inte jag heller behörighet att agera.

Immuniteten upphör dock när personen i fråga inte är statschef längre.

Den tidigare presidenten George W Bush ställde under 2011 in ett besök till Schweiz i fruktan av att där gripas och ställas inför rätta.

Människorättsgrupper, bland dem Human Rights Watch, hade då  lämnat in en stämningsansökan mot Bush om misstänkt tortyr mot fångar på Guantanamobasen på Kuba. Den bas som Obama lovade att stänga när han brev president.

Domstolen i Genève fick då in en akt på 2500 sidor där organisationerna bevisar att fångarna misshandlats.

Bush skulle ha talat på en judisk galamiddag den 12 februari 2011, men ställde alltså in resan. En liknande situation skulle Obama kunna ställas inför efter att han avträtt sin roll som statschef.

 

Polisanmälan mot Obama har ärendenummer: 0201-K244304-13

Mer om Internationella brottsmålsdomstolen, ICC

Fakta Internationella brottmålsdomstolen

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, etablerades 2002 som en internationell domstol och en permanent tribunal för att åtala personer för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser enligt bland annat Romstadgan för den internationella brottmålsdomstolen.

Tribunalen har sitt säte i Haag, Nederländerna, men regelverket för ICC tillåter att den kan hålla sammanträden var som helst.

Två stater, USA och Israel, skrev ursprungligen på fördraget, men har sedermera återtagit sina underskrifter. Det är dock fortfarande omdiskuterat om stater får återta sin underskrift.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!