Vegetariskt bra även för små barn

publicerad 28 april 2014

Även små barn kan äta helt vegetarisk mat, skriver dietisten Sara Ask och Åsa Strindlund i Läkartidningen.

Vegetarisk kost innehåller oftast mycket frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, nötter och baljväxter, vilka innehåller ämnen som gör att risken för kroniska sjukdomar minskar.

– De kroniska sjukdomarna utvecklas under lång tid, att redan i yngre år övergå till en hälsosam kosthållning har skyddande effekt för hälsa senare i livet, säger Strindlund.

Men som förälder bör man vara medveten om att det finns risk för brist av främst vitamin B12, D-vitamin och Omega, speciellt om barnen bara äter vegansk mat, skriver författarna.

– Äter man inte fisk riskerar man att få i sig mindre av omega-3- fettsyror och D-vitamin. Vitamin B12 är absolut nödvändigt att ta som tillskott för veganer, säger hon.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!