Så kan du lindra din ångest

publicerad 4 juli 2016
Psykisk ohälsa är vanligast hos unga tjejer

Många svenskar lider av psykisk ohälsa i form av depressioner och ångest. Allt vanligast är den psykiska ohälsan bland unga. Nya Dagbladet har sammanställt några av läkarnas främsta råd till hur man lindrar sin ångest.

Bara de senaste 20 åren har antalet unga som drabbats av psykisk ohälsa ökat kraftigt. Hos tjejer mellan 16-24 år lider hela 30 procent av oro och ångest. Motsvarande siffra för män i den åldersgruppen är 10 procent. Det är också tre gånger så vanligt bland självmordsförsök hos tjejer som hos killar, enligt Vårdguiden.

Det är därför inte så konstigt att allt fler svenskar äter antidepressiva mediciner, som kan ge allvarliga biverkningar.

Det finns däremot andra knep att ta till för att förebygga eller bekämpa ångest, visar forskning. Forskning visar att kosten kan påverka hur vi mår och känner.

B-vitamin är en av de viktigaste vitaminerna som kroppen behöver. Den kan bland annat lindra ångest, visar forskning. B-vitaminer påverkar nämligen produktionen av vissa signalsubstanser som är viktiga för att reglera humör och andra hjärnfunktioner. Bland mat som är rik på b-vitaminer finns bland annat potatis, avokado, bönor, linser, broccoli, spenat och andra bladgrönsaker. Även fisk, främst lax, och skaldjur är rika på b-vitaminer.

Läkare och forskare rekommenderar att personer med ångest ska undvika eller dra ner på konsumtionen av raffinerat socker, friterad mat och kolhydrater med ett högt glykemiskt index.

Att sova bra motverkar både stress och sårbarhet för ångest. Enligt Vårdguiden kan det vara bra att försöka ta små vilopauser om man har svårt att sova på kvällen.

Ett annat bra sätt att lindra ångesten är att motionera, och det krävs inte floder av svett för att du ska märka skillnaden. Oftast räcker det med snabba promenader för att ångesten ska lindras.

Jag tycker definitivt inte att vi ska slänga alla piller och strunta i psykologer och läkare och få alla att sticka ut och springa, men vi ska se motion och träning som ett mycket bra komplement till traditionell behandling. Ju bättre man blir desto mer kan man kanske trappa ned på medicineringen och trappa upp med motionen, säger Magnus Lindwall, forskare vid psykologiska institutionen på Göteborgs universitet, till Vårdguidens hemsida.

 

För mer information om ångest och var du kan vända dig om du behöver hjälp kan du besöka Vårdguidens hemsida.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!