Köttkonsumtionen fortsätter öka

publicerad 21 december 2013

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Människans köttätande är på väg att öka. På den “trofiska skalan” från 1 till 5,5 där växter och phytoplankton som skapar sin egen föda hamnar i botten och rovdjur som tigrar och hajar som i stort sett exklusivt lever på kött hamnar i topp, ligger vi enligt en studie som publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) för närvarande på 2,21.

Det är en ökning från 1970-talet då siffran låg på 2,15. Och ett ökat köttätande i länder som Kina, Indien och Brasilien håller på att öka siffran ytterligare. 

Siffrorna har räknats fram med hjälp av data från Food and Agricultural Organization, FAO, som sträcker sig nästan 50 år tillbaka, och skiljer sig en hel del över globen. I Burundi låg man 2009 på 2,04, vilket innebär en diet som är till 96,7 procent växtbaserad, medan Island samma år låg på 2,57 – en diet som till 50 procent består av kött och fisk. Men på Island, liksom Mongoliet, Mauretanien och i Skandinavien, andra områden som har hög köttkonsumtion, sjunker siffrorna, rapporterar Mongabay.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!