EU stoppar regleringar av cancerframkallande ämne

publicerad 26 oktober 2016
EU-kommissionens högkvarter i Bryssel

EU-kommissionen har beslutat att skrota planerna på att lagstifta regleringar för det cancerframkallande ämnet akrylamid i livsmedel. Detta efter att man utsatts för lobbying från livsmedelsindustrin.

Det har i flera år diskuterats om EU ska ta sätta gränsvärden för hur mycket akrylamid som ska tillåtas i livsmedel. EU-kommissionen har nu beslutat att inte införa några sådana gränsvärden.

Detta trots EU:s egen myndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa, i fjol gick ut med en rekommendation att allmänhetens exponering för akrylamid bör vara så liten som möjligt, skriver brittiska The Guardian.

Läckta dokument som The Guardian kommit över visar att en EU-förordning från i somras tog fram ett protokoll för ett strängare regelverk kring ämnen som akrylamid i livsmedel. Detta protokoll föll inte i god jord hos branschorganisationen FoodDrinkEurope som inledde en intensiv lobbyingkampanj. Bara några dagar senare hade punkten kring gränsvärden för ämnen som akrylamid tagits bort från protokollet.

Detta är ännu ett exempel på vad som händer när man ger industrin för mycket att säga om sin egen reglering. EU-kommissionens praxis att i hemlighet dela utkast till regelverk med industrins lobbygrupper flera månader innan de är allmänt kända är en skandal som måste upphöra, säger Martin Pigeon, talesman för organisationen Corporate Europe Observatory, till The Guardian.

Nästan 160 000 personer har skrivit på ett upprop som kräver att EU vidtar ett kraftigare regelverk kring akrylamid samt andra hälsoskadliga och cancerframkallande ämnen i livsmedel.

Fakta: Akrylamid

Akrylamid är ett väl studerat ämne som ger skador på DNA (genskador) och vid höga doser även neurologiska skador och försämrad fortplantningsförmåga.

Livsmedel som kan innehålla höga halter akrylamid är potatischips, pommes frites, kaffe, bröd, frukostflingor, kex och kakor.

Inom industrin används akrylamid vid framförallt plasttillverkning (polyakrylamid).

Källa: Livsmedelsverket

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!