Yellen tar över Federal Reserve

publicerad 9 oktober 2013

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


USA:s president Barack Obama kommer att tilldela Janet Yellen den prestigefyllda rollen som ordförande för den amerikanska centralbanken Federal Reserve, rapporterar internationella medier.

Janet Yellen är verksam idag som Feds viceordförande och kommer att efterträda Ben Bernanke som centralbankens ordförande när han avgår den sista januari nästa år.

Hon kommer att bli Federal Reserves första kvinnliga ordförande. Hon har även undervisat vid Harvard University och London School of Economics.

“Är en duva”
Yellen beskrivs, likt Bernanke, som en “penningpolitisk duva”. Det innebär att hon är positivt inställd till låga räntor för att öka sysselsättningen, än att oroa sig över inflationen, skriver BBC. Flera experter och ekonomer har till och med påstått att Yellen inte skulle göra någonting annorlunda än Bernanke om hon tog över Fed.

Beskedet att Yellen blir ny Fed-chef fick europeiska statspappersräntor och euron och andra europeiska valutor att sjunka på onsdagen, jämfört med dollarn som steg i värde.

Konkurrerade med Summers
“Racet” om att efterträda Ben Bernanke som Fed-chef stod främst mellan Yellen och Lawrence “Larry” Summers, och det mesta talade för att den sistnämnda skulle bli nästa Fed-chef men Summers valde att dra tillbaka sin kandidatur.

Anledningen till Summers avhopp var att han trodde att senaten skulle ha invändningar mot att Bernankes efterträdare skulle vara en person med ett så omfattande och kontroversiellt förflutet inom den ekonomiska makten som Summers.

 

Läs även:
Larry Summers drar tillbaka Fed-kanditatur
“Summers ser ut att efterträda Bernanke”
Obama: Bernanke har varit chef längre än han velat

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!