“Rätten till kontantbetalningar måste lagstadgas”

Sju av tio småföretagare skulle inte kunna ta betalt utan kontanter. Det visar bland annat en undersökning Småföretagarnas Riksförbund gjort bland sina 20 000 medlemmar.

publicerad 31 maj 2015
Valmöjligheterna minskar när bankernas tysta kampanjer mot kontanterna intensifieras

– Kontanter betyder väldigt mycket mer för våra medlemmar än vad bankerna hävdar, som ju vill ha bort dem, säger Wiggo Lindgren, förbundsjurist på Småföretagarna.

Organisationen har mötts av en allt stridare ström av frågor och kring de växande problemen då banker avskaffar kontanthanteringen. Därför gjorde man i våras en enkätundersökning där medlemmarna fick svara på ett antal frågor om betydelsen av kontanter i den egna verksamheten.

Man frågade bland annat: “Är du orolig för hur din dagskassa förvaras mellan insättningarna?”

På den frågan svarade varannan företagare “Ja”.

– Många berättar att de inte har möjlighet till dagliga insättningar av sin dagskassa eftersom banken slutat med kontanthantering, det görs nu kanske någon gång i veckan, i vissa områden i landet kan man ha tio mil till närmaste ställe där pengarna kan sättas in, säger Wiggo Lindgren.

Tvärtemot vad förespråkarna för betalkort och andra digitala lösningar hävdar förklarar också företagarna i enkäten av 85 procent av deras kunder också vill kunna betala kontant.

– Till det verkar finnas flera orsaker, som att andra lösningar kostar för mycket och även mobiltäckningen på orten inte är tillräckligt bra, säger Wiggo Lindgren.

På frågan om vad som skulle hända om kontanterna försvann helt svarar var femte företagare att de då helt enkelt skulle tvingas lägga ner sin verksamhet. För Småföretagarnas Riksförbund med 20 000 medlemmar skulle det betyda 4000 färre företag:

– Svaren visar ju på att bankernas inställning till kontanter är ett väldigt stort problem för våra medlemmar som man måste göra något åt, säger Wiggo Lindgren.

Nio av tio anser också att kommunen bör ställa krav sin lokala bank att hantera kontanter.

– Vi lutar ju åt att det måste bli lag på att bankerna även ska hantera kontanter, annars kommer den här utvecklingen att förstöra företag, fortsätter förbundsjuristen.

Han påpekar också att kontanter är ett legalt betalningsmedel.

– Det stadgas ju till och med i Handelsbalken, konstaterar advokaten Wiggo Lindgren som också är vice ordförande i det kontantuppror Björn Eriksson startat.

 

Text: Jan Söderlind

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!