H&M i ny barnarbetesskandal

publicerad 23 augusti 2016
En H&M-ansluten fabrik i Bangladesh

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den svenska klädkedjan Hennes & Mauritz, H&M, anklagas i en ny bok för att använda sig av barn som syr kläder i upp till 14 timmar om dagen.

Det är i boken Modeslavar – Den globala jakten på billigare kläder, författad av journalisterna Tobias Andersson Åkerblom och Moa Kärnstrand, som H&M anklagas för att anlita fabriker där det förekommer barnarbete.

Bland annat syr 14-åriga arbetare kläder i upp till 14 timmar om dagen.

Under nästan två år har minderåriga flickor arbetat upp till 14 timmar om dagen i fabriker som H&M anlitar i Burma. Förhållandena bryter mot den burmesiska lagen och klassas enligt internationella konventioner som en av de värsta formerna av barnarbete, säger författaren Tobias Andersson Åkerblom till Expressen.

H&M försvarar sig med att det är lagligt för 14-åringar att arbeta i Burma och att det därför inte ska ses som barnarbete. Samtidigt ska företaget ta fram en åtgärdsplan för att se över sina rutiner i länder som Burma.

Det här är inte första gången som H&M anklagas för barnarbete. Liknande anklagelser har bland annat kommit från människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!