“Vad har vi för form av demokrati egentligen?”

publicerad 30 augusti 2013
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Ett år kvar till val! Vilka val har vi? Har vi en demokrati i den form vi tänkt oss? Har vi möjligheter att rösta på lösningar på hur samhället ska styras? Det undrar Morgan Holmström.

Vem är det som har makten över valmöjligheterna?

Har vi politiker som utreder själva, är ute i samhället och skaffar sig en bild av verkligheten som de ska göra sina val på?

Är det inte tjänstemannen som gör större delarna av utredningarna åt politikerna, lägger fram förslag på lösningar?

Håller inte tjänstemännen även i utförandet?

Om det är så att tjänstemännen gör större delarna av utredningar och utförandet av de val som tagits fram, hur stor del av besluten har då politikerna?

Om politikerna inte normalt befinner sig i den miljö de sitter i utskott för, kan de då ha en objektiv bild som kan ifrågasätta tjänstemännens bild?

Om det var så att vi kunde som personer stänga av våra politiska åsikter eller självändamål i vårt arbete hade detta varit ett betydligt mindre problem, men knappast troligt.

Om en myndighet jobbar för att lösa någon typ av problem inser att det går att lösa. Samtidigt inser de att de då måste dra ner på tjänster för att utan problemet har myndigheten spelat ut sin roll, hur troligt är det att visa upp det som ett alternativ?

Om flera tjänstemän i samma avdelning har samma politiska åskådning och skall arbeta mot ett visst mål som politiker med motsatt åskådning satt upp, kommer de att vara lika effektiva?

När de inser att effektivitet innebär att de politiska motståndarna kommer att stärka sina positioner pga att de själva gör ett bra jobb, går det att se förbi för att det gynnar samhället?

Var fjärde år kan vi välja vilka politiker som ska styra, om någon gör ett dåligt jobb så kan vi teoretiskt avsätta denne. Om en grupp av tjänstemännen gör ett dåligt jobb, kan vi rösta bort dem då?

Tanken med demokratin var väl att vi som medborgare ska välja ut representanter som ska föra våran talan och som tjänstemännen ska utföra utan egen åsikt, bara som ett redskap för samhällets bästa.

Om tjänstemännen väljer vad som ska gå att välja,  politikerna väljer på de premisser som tjänstemännen fastställer och tjänstemännen även sköter utförandet med sin egen färgade bild, är det då folket som styr?

Ett bra samhälle är ett där vi alla bryr oss om varandra!

 

Morgan Holmström

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!